Marii dezvoltatori imobiliari pregătesc pentru acest an livrarea unei suprafeţe record de spaţii comerciale (birouri, malluri şi depozite). Investiţiile angrenate în aceste proiecte depăşesc 800 mil. euro.
Cele mai mari 16 şantiere private deschise în România implică investiţii cumulate de peste 800 mil. euro şi vor pune pe piaţă până la sfârşitul acestui an 11 clădiri de birouri, cinci malluri, cinci depozite logistice şi unul de producţie. Suprafaţa cumulată a acestor proiecte ajunge la 700.000 mp, un record pentru piaţa imobiliară locală, potrivit datelor companiei de consultanţă imobiliară JLL.
Bazele a 14 din şantierele identificate de Capital au fost puse în ultimii ani de criză, doar două fiind gândite în anii de vârf ai pieţei şi ajustate la noua realitate. Toate, însă, fac parte din prima generaţie de clădiri livrate la începutul acestui nou ciclu imobiliar.
Majoritatea clădirilor care vor fi livrate în acest an sunt dezvoltate de investitori cu o istorie mai lungă pe piaţa imobiliară locală, doar Prodplast (firma familie Pogonaru), P3, CTP şi asocierea Sonae Sierra/Caelum Development sunt la primele proiecte în România.
Investiţiile în clădiri de birouri vor fi şi anul acesta în topul preferinţelor dezvoltatorilor imobiliari, acestea fiind urmate de proiectele de retail, de cele de logistică şi industriale. Livrările record programate pentru 2016, pe toate segmentele de piaţă, arată o revenire a încrederii investitorilor în potenţialul României de a produce profituri, consideră consultanţii JLL.
Există însă şi un revers al intensificării activităţii de dezvoltare imobiliară pe anumite segmente: o rată de neocupare în creştere şi presiune pe chirii, în condiţiile în care piaţa se va balansa în favoarea chiriaşilor.
Spaţii în exces
Volumul total al spaţiilor de birouri programate a se livra în 2016 se ridică la 350.000 mp, de trei ori peste nivelul din anul anterior. Aproximativ 35% din aceste spaţii sunt deja preînchiriate, spun reprezentanţii companiei de consultanţă imobiliară DTZ Echinox, însă există riscul apariţiei unei suprafeţe tot mai mari de spaţii goale.
„După un an 2015 în care rata de neocupare pe piaţa birourilor a scăzut până la circa 13,1%, iar chiriile au rămas constante, nivelul mare al livrărilor noi va avea ca rezultat reluarea creşterii gradului de neocupare şi, în consecinţă, un trend uşor descrescător al chiriilor, în condiţiile unei cereri constante în ultimii ani”, a declarat Marius Şcuta, head of office department and tenant representation în cadrul JLL.
Cele mai mari şase proiecte de birouri programate pentru anul viitor implică investiţii cumulate de peste 370 mil. euro. Cea mai aşteptată clădire este Bucharest One din zona pasajului Pipera. Turnul de 130 de metri înălţime va fi predat chiriaşilor în prima parte a anului viitor şi va deveni un nou reper arhitectural pentru această zonă. Imobilul va urca pe locul doi în topul celor mai înalte clădiri din ţară, după vecinul său Sky Tower (137 metri).
În aceeaşi zonă, britanicul Robert Neale dezvoltă prin intermediul Portland Trust cel mai scump complex de afaceri al anului. Oregon Park costă circa 110 mil. euro şi are o finanţare de 77,1 mil. euro de la BCR. Construcţia primelor două clădiri, dintr-un total de trei, a fost începută anul trecut şi acestea vor fi închiriate aproape integral de grupul american Oracle.
Starea de efervescenţă a anului trecut i-a determinat şi pe austriecii de la Immofinanz să dezvolte prima lor clădire de birouri din România, în extinderea Iride Business Park din Pipera. Chiar dacă este al doilea cel mai mare proprietar de astfel de spaţii din ţară, după Globalworth, investitorul şi-a acumulat imobilele exclusiv prin achiziţii.
Noul val de malluri
Pe piaţa de retail vor fi livrate proiecte totalizând peste 237.000 mp, ceea ce va duce la creştere cu circa 10% a stocului curent, estimat la 2,8 milioane mp. Majoritatea livrărilor sunt proiecte noi (85%), iar Bucureştiul va atrage mai mult de jumătate din aceste investiţii (125.000 mp), potrivit JLL.
„Este de aşteptat ca România să înregistreze o creştere anuală a consumului de 4-5% în următorii doi ani, şi în plus, proiectele care urmează să fie livrate anul acesta sunt localizate în oraşe unde indicatorii economici susţin astfel de investiţii. Din acest motiv nu vedem o influenţă semnificativă asupra chiriilor sau a pieţei în general”, este de părere Adelina Opriţa, consultant pe retail în cadrul JLL.
După ce anul trecut au fost inaugurate două malluri de dimensiuni mari: Mega Mall din Bucureşti şi Coresi Shopping Resort din Braşov, în 2016 sunt aşteptate încă două astfel de centre comerciale. Sonae Sierra şi Caelum Develpoment construiesc în Titan al cincilea mall de dimensiuni mari din Bucureşti, iar NEPI mai pregăteşte un centru comercial mare la Timişoara. NEPI mai are în stadiu de autorizare încă două proiecte de retail mai mici, în Piatra Neamţ şi Satu Mare, pe care intenţionează să le finalizeze tot în acest an. Cu noile centre comerciale, sud-africanii vor ajunge la 15 proiecte de retail în România. După construcţia acestora, ritmul local de dezvoltare al companiei se va reduce treptat în favoarea altor ţări din regiune, potrivit reprezentanţilor NEPI.
În plus, familia antreprenorului român Florin Pogonaru lucrează la un centru comercial de proximitate în spatele halelor Obor. Costul de dezvoltare al celor cinci malluri pregătite pentru 2016 se ridică la peste 380 mil. euro.
Depozitele se extind
Volumul de spaţii logistice construite în 2015 este cel mai ridicat din ultimii şapte ani. Un factor care a contribuit la această creştere este reactivarea dezvoltărilor speculative de depozite. Aproximativ 30% din spaţiile livrate în 2015 sunt construite speculativ, oraşele care atrag astfel de investiţii fiind Bucureşti, Cluj-Napoca şi Timişoara, potrivit DTZ Echinox.
Totuşi, majoritatea dezvoltatorilor care s-au hazardat să reia investiţiile în astfel de spaţii s-au bazat pe contracte de închiriere. Astfel, primul depozit construit de P3 în România, după achiziţia Europolis Logistics Park, este deja închiriat de Carrefour; Immofinanz lucrează la extinderea parcului său industrial din Ploieşti ca urmare a prelungirii contractului de închiriere cu Profi, retailer care a bătut palma pentru un nou depozit la Cluj şi cu CTP.
Tot Immofinanz mai lucrează la două hale logistice în Mogoşoaia. Odată finalizate, depozitele austriecilor de la Ploieşti şi Mogoşoaia vor intra în portofoliul Logicor, subsidiară a gigantului american Blackstone, care a preluat anul trecut toate activele Immofinanz din sectorul industrial-logistic.
Singura unitate de producţie cuprinsă în analiza Capital va fi construită pentru producătorul german Henschel în cadrul parcului industrial Tetarom 3 din Jucu, în apropierea fabricii Bosch. Nemţii construiesc la Cluj o fabrică de componente pentru cutii de viteze care va costa peste 10 mil. euro.
În concluzie, anul acesta se anunţă a fi unul fructuos pentru piaţa imobiliară, un an în care se vor culege roadele sădite în criză şi în care se aşteaptă ca noi dezvoltatori să intre în România.
180 mil. euro este costul de dezvoltare al mallului Parklake din Titan, cel mai scump proiect imobiliar al anului 2016
INVESTIŢII După ce anul trecut sectorul industrial a cumulat cele mai multe tranzacţii, pentru 2016, consultanţii se aşteaptă ca balanţa să încline în favoarea birourilor şi a spaţiilor de retail