Majoritatea dezvoltatorilor imobiliari sunt dispuşi să negocieze preţul de vânzare al locuinţelor cu până la 5%, dar numai în cazul în care se plăteşte un avans de 25%, se arată într-un studiu realizat de portalul imobiliar TopEstate pe un eşantion de 130 de agenţii imobiliare şi dezvoltatori din ţară.
„Dezvoltatorii sunt deschişi să negocieze în scădere costul locuinţei, mai ales atunci când cumpărătorul achită un avans de 25%. În ceea ce priveşte restul sumei, aceasta este achitată în majoritatea cazurilor – respectiv 55,15% – prin contractarea unui credit «Prima Casa». Se poate spune că lansarea programului a determinat o serie de schimbări în comportamentul vânzătorilor. Dacă până anul trecut, nici nu se punea problema de vreo diminuare serioasă a preţului unui imobil, în prezent, negocierea este o activitate ce guvernează piaţa imobiliară locală“, a declarat Mihai Stan, directorul general al TopEstate.
Potrivit studiului, în ultimele şase luni ale anului, în principal pe fondul lansării programului „Prima Casă“, peste 65% dintre vânzătorii de locuinţe noi chestionaţi au redus preţurile de achiziţie ale imobilelor cu procente cuprinse între 5% şi 20%.
12% din vânzători au crescut preţurile
Tendinţa de scădere a preţurilor s-a resimţit în această perioadă şi pe segmentul imobilelor aflate în stadiul de proiect. Astfel, 61,4% dintre vânzatori au scăzut preţul cu procente cuprinse între 5% şi 20% sau chiar mai mult. Pe de altă parte însă, un procent de 33,33%, nu au modificat preţurile de vânzare. În plus, peste 12% dintre vânzători şi-au permis să majoreze preţul locuinţelor cu până la 20%.
Lansarea programului „Prima Casă“ a determinat o serie de schimbări la nivelul ofertei. Astfel, 33,07% dintre vânzători au gândit pachete promoţionale speciale, în timp ce 21,26% au redus preţurile astfel încât clienţii să poată beneficia de programul „Prima Casă“. Există însă şi dezvoltatori – 37% – pentru care „Prima Casă“ nu a adus nici o schimbare în ofertele iniţiale, fie din motive administrative, fie pentru că pur şi simplu publicul lor ţintă nu se regăseşte printre cei care accesează un credit prin acest program.
Dezvoltatorii nu au încredere în „Prima Casă“
Rezultatele studiului indică o stare de pesimism printre dezvoltatori şi vânzători, în condiţiile în care 63,41% dintre cei chestionaţi nu au încredere că aplicarea programului „Prima Casă“ va duce la rezultate pozitive. Doar 36,59% dintre cei intervievaţi sunt încă optimişti cu privire la buna funcţionare a proiectului.
Dacă „Prima Casă“ a determinat schimbari semnificative în rândul ofertanţilor, nu acelaşi lucru se poate spune la nivelul cererii. În proporţie de 64,71% solicitanţii preferă în continuare locuinţele de două camere, ale căror preţuri nu depăşesc plafonul garantat de stat – 60.000 de euro. Pe locul doi în preferinţele cumpărătorilor sunt garsonierele – 19,12%, urmate de apartamentele cu trei camere – 9,56%. Doar 0,74% dintre clienţi optează pentru un apartament cu patru camere.
Este de remarcat că un procent de 5,88% dintre clienţii tranzacţiilor imobiliare din primele şase luni ale anului s-au orientat către achiziţia de vile.