În ciuda fundamentelor puternice, piaţa locativă din Bucureşti a continuat să se lupte cu scăderea interesului manifestat pe parcursul lui 2011. Principala problemă a fost de partea cererii care a rămas limitată din mai multe motive, incluzând impactul slăbirii macroeconomice asupra puterii de cumpărare şi sentimentul de investiţie al potenţialilor cumpărători, potrivit celui mai recent studiu realizat de compania poloneză de consultanţă Reas.
De asemenea, se observă o lipsă aparentă de încredere în dezvoltatori, în principal, datorită seriei de proiecte nefinalizate şi îngheţate. Totuşi, dezvoltatorii care au rămas activi pe piaţă au fost capabili să protejeze preţurile, spun reprezentanţii Reas. Chiar dacă preţul mediu anual a scăzut cu 1,4%, o creştere de 5% a fost observată în trimestrul patru, comparativ cu ultima parte a anului 2010.
Stocul de locuinţe din Bucureşti rămâne în continuare cel mai mic din regiune, cu puţin peste 400 de unităţi la mia de locuitori, în timp ce Sofia are în jur de 430 de locuinţe/mia de locuitori, Varşovia şi Praga în jur de 500 de unităţi la mia de locuitori, iar Budapesta de peste 500 de case/mia de locuitori.