Dezvoltatorii imobiliari care apelează la insolvenţă pentru a scăpa de plata datoriilor riscă să intre în faliment dacă nu au în spate un plan viabil de restructurare. Primele pe listă în acest sens sunt proiectele rezidenţiale a căror dezvoltare se bazează pe un plan de afaceri realizat în perioada de creştere economică.

 

„Sunt puţini dezvoltatori care reuşesc să îşi restructureze compania cu succes, după momentul în care îşi cer insolvenţa. Majoritatea intră în faliment. Ei se pun la adăpostul insolvenţei pentru a evita creditorii, însă riscă falimentul fără un plan viabil de restructurare”, a declarat Adrian Mihăilă, consultant în cadrul departamentului de capital markets al CB Richard Ellis-Eurisko.

 

Dezvoltatorii trec de la un profit de 40% la unul de 15%

 

Dacă în anii de vârf ai pieţei imobiliare dezvoltatorii erau obişnuiţi cu profituri de 30-40%, situaţia s-a schimbat dramatic în acest moment, când aceştia trebuie să se obişnuiască cu 15% prifit şi cu un volum de muncă mult mai mare, este de părere Bogdan Georgescu, managing partner al Colliers International.

 

”În momentul evaluării unei proprietăţi nu mai trebuie luat ca etalon cât plăteşte speculatorul, ci cât poate plăti un client final, pentru a evita supra-evaluarea care a avut loc în ultimii ani”, a menţionat Georgescu.

 

Băncile cer garanţii generatoare de venituri

 

Potrivit lui Daniel Tudor, head of real estate division din cadrul Volksbank, băncile vor solicita la accesarea unui credit garanţii de 200% care să fie formate din proprietăţi care să aducă venituri.

 

„Va fi necesar un colateral de 200% care să fie formată din proprietăţi care să aducă venituri şi nu din terenuri sau păduri”, a explicat Tudor.

 

Acesta a mai spus că toate băncile au portofolii de credite neperformante, însă nu le scot la suprafaţă pentru că le fac o imagine proastă.