Dezvoltatorii care au în plan începerea unui ansamblu rezidenţial de la zero, în această perioadă, trebuie să ofere garanţii reale cumpărătorilor, pentru a-i asigura că în caz de amânare a proiectului, banii le vor fi restituiţi, a declarat Nimrod Zvik marketing & sales director în cadrul fondului de investiţii norvegian Romania Invest.
„Trebuie să venim tot timpul cu idei creative pentru a reuşi să vindem acum, motiv pentru care noi suntem în proces de negociere cu dezvoltatorii de la care am cumpărat «pachete» de locuinţe ce se află în fază de proiect, să ofere clienţilor interesaţi de achiziţie, garanţii bancare pentru banii pe care îi oferă ca avans“, a explicat Nimrod Zvik.
Concret, dezvoltatorul deschide un cont bancar unde se depun banii clienţilor şi la care firma nu are acces decât la livrarea produsului. În aceste condiţii, dacă dezvoltatorul îşi încalcă contractul, banii clientului vor fi restituiţi.
Premise de creştere a preţurilor
Preţurile locuinţelor noi ar putea să crească în 2010, ca urmare a obligativităţii introducerii certificatului energetic şi a unei eventuale modificări a legislaţiei fiscale, în sensul eliminării măsurii privind aplicarea TVA redusă, consideră agenţii imobiliari.
„Există premisele de creştere a preţurilor, respectiv obligativitatea certificatului termic, creşterea TVA, precum şi faptul că un apartament care stă foarte mult la vânzare produce dobânzi la bancă. Dacă dezvoltatorul reuşeşte să-şi relaxeze cursul de cash-flow, trebuie să îşi recupereze pierderile de undeva“, a declarat Ion Cătuţoiu, directorul general al Real Time.
Un alt motiv invocat de acesta este stocul mic de locuinţe noi, care a scăzut drastic faţă de anul trecut şi asta nu pentru că unităţile locative ar fi fost vândute, ci pentru că mulţi dezvoltatori şi-au amânat proiectele sau chiar au renunţat definitiv la ele.
Reprezentantul Real Time consideră că scăderea preţurilor din acest an a ajuns la minimul care poate fi suportat de dezvoltatori, respectiv de 850-900 de euro pe metru pătrat construit.
„Profitul dezvoltatorilor în aceste condiţii este de 15-20%. Dacă profitul va scădea sub acest nivel dezvoltatorii nu-şi vor mai putea permite să construiască şi vor fi păcăliţi consumatorii. Cine vinde sub 850-900 de euro pe metru pătrat construit ori nu va finaliza proiectul niciodată şi plăteşti un preţ mic pe nimic, ori locuinţa este nefuncţională”, a adăugat Cătuţoiu.
Preţ redus cu 45% de la începutul anului
Potrivit directorului Real Time, în prezent sunt în construcţie circa 4.000 de locuinţe, care vor fi finalizate până în 2011 în Bucureşti şi Ilfov, ceea ce înseamnă o ofertă foarte redusă pentru cererea potenţială.
Organizatorii Târgului Imobiliar Naţional (tIMOn), ce se desfăşoară în perioada 3-6 decembrie la World Trade Center Bucureşti, au realizat o analiză comparativă a ofertelor dezvoltatorilor participanţi la ediţiile din acest an ale expoziţiei, în urma căreia au constatat o scădere medie a preţului pe metru pătrat construit de 45% de la începutul lui 2009.
Astfel, dacă preţul mediu se situa în martie la 1.400 de euro/mp/construit, în octombrie acesta a scăzut la 900 de euro/mp, nivel care s-a menţinut şi în luna decembrie, potrivit ofertelor dezvoltatorilor.
La târgul imobiliar sunt prezenţi 35 de expozanţi cu oferte de locuinţe în Bucureşti, Ilfov, Egipt, Turcia, Spania.
Cel mai mic preţ este de 350 de euro/mp pentru o casă „la roşu” în Buftea, iar cea mai ieftină garsonieră costă 34.000 de euro într-un complex al firmei Apullum 94. Pentru locuinţele din afara ţării, preţurile pornesc de la 38.000 de euro pentru un apartament cu două camere în Turcia şi ajung la 800.000 de euro pentru o locuinţă de lux în Egipt.