Preţul apartamentelor noi a început să scadă, dar clienţii încă ezită să cumpere. Pentru dezvoltatori, aceasta se traduce în cele mai slabe vânzări din ultimii ani.
«Cui mai reuşesc să vând şi, mai ales, când?» Întrebarea şi-o pun, în prezent, majoritatea dezvoltatorilor, iar bilanţul ultimului târg imobiliar, in cadrul căruia s-a vândut un singur apartament, deşi se oferiseră câteva mii, nu lasă loc de răspunsuri optimiste.
„Se vinde slab din cauza lipsei de lichidităţi, a scăderii puterii de cumpărare şi a accesului la credite bancare. E greu de precizat pe ce zonă a curbei ne aflăm în acest moment şi cât va dura până vom ajunge din nou în expansiune“, spune Cristina Roşca, managing partner al agenţiei RealTime. Vânzările merg foarte greu, situaţie normală date fiind realităţile economice, dar şi neîncrederea cumpărătorilor. „Oamenii vin de trei ori înainte să semneze. Vorbesc, se interesează, inspectează. Tranzacţiile depind de mulţi factori“, explică Raluca Oprescu, director de vânzări al Can Serv, companie care, anul acesta, a reuşit să vândă 43 de apartamente din cele două ansambluri rezidenţiale dezvoltate, Primăvara Ghencea şi Lujerului.
Ceva mai bine stă Domus Still, developer controlat de fraţii Ionuţ şi Robert Negoiţă. „Am vândut anul acesta circa 150 de apartamente din cadrul proiectului Confort City. Finanţarea oferită de noi şi oferta specială din martie ne-au ajutat mult“, spune Ionuţ Negoiţă. În această primăvară, Domus Still a scos la vânzare un număr limitat de apartamente cu două camere pentru 56.000 de euro, în condiţiile în care preţul iniţial era de 95.000 de euro. Potrivit lui Negoiţă, compania va lansa în vară un nou proiect cu 3.500 de unităţi locative, în zona de sud a Capitalei.
Întâi finalizăm şi mai vedem noi după…
Strategia dezvoltatorului Conarg, care deja a vândut şi livrat pe piaţă proiectul Quadra Place din Politehnică, este diferită pentru „Răsărit de Soare“, ansamblu amplasat în Titan. „Nu prea am făcut reduceri şi nici nu ne grăbim cu vânzarea pentru „Răsărit de Soare“. Am devansat, însă, finalizarea proiectului cu nouă luni şi abia după aceea vom miza pe vânzări“, arată Romeo Căzănescu, director general al Conarg Real Estate. Compania a vândut sub 5% din cele circa 1.000 de apartamentele din „Răsărit de Soare“ anul acesta. În funcţie de vânzările ulterioare, va demara şi construcţia unui alt proiect, denumit Quadra 2.
Estimări? Mai bine nu!
„S-au tranzacţionat, anul acesta, apartamente noi, finalizate sau cu finalizare rapidă, din cartiere semicentrale, cu preţuri sub 100.000 euro şi metode de plată eşalonată pe doi sau trei ani“, susţine Cristina Roşca. Deşi evită să facă estimări,dezvoltatorii speră în aplicarea unor măsuri pentru stimularea cererii (produse bancare cu conditii mai atractive). Dar rezolvarea nu vine aşa uşor. „Efectul acestor acţiuni nu se va resimţi imediat în piaţă. Există o multitudine de factori incontrolabili, precum raportul venituri-cheltuieli, cursul de schimb, politica fiscală“, spune Cătălin Mărunţelu, de la BNP Paribas.