Acţiunile vamale comune româno-moldoveneşti au condus la scăderea contrabandei cu ţigarete în nord-estul ţării, a precizat astăzi Direcţia Generală a Vămilor (DGV), după ce, cu o zi în urmă, studiul Novel Research arăta că piaţa neagră a ţigaretelor a crescut accelerat în iulie 2014 şi a atins cel mai ridicat nivel din ultimii trei ani.
'În perioadele 22-26 iulie 2014 şi 1-8 august 2014, Direcţia Generală a Vămilor împreună cu Serviciul Vamal al Republicii Moldova au desfăşurat acţiuni comune pe frontiera româno-moldovenească cu scopul de a combate traficului ilicit cu produse din tutun. Acţiunile au avut loc în baza Protocolului încheiat în anul 2011 între cele două autorităţi vamale şi au beneficiat de sprijinul Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală şi Inspectoratului General al Jandarmeriei, dar şi de sprijinul marilor producători de ţigarete din România (British American Tobacco – BAT, Japan Tobacco Internaţional – JTI şi Philip Morris Trading – PMT)', precizează un comunicat al DGV remis astăzi.
Rezultatele acestor acţiuni comune desfăşurate pe frontiera de nord-est au avut un impact pozitiv, conducând la scăderea contrabandei cu ţigarete cu aproximativ 8% în luna iulie 2014 comparativ cu luna mai 2014. Acest procent rezultă din analiza independentă realizată de producătorii de ţigarete cu o societate de profil specializată în astfel de studii, menţionează DGV.
În perioada următoare, autoritatea vamală va continua acţiunile destinate stopării traficului ilicit cu ţigarete, inclusiv pe frontiera de nord-est cu participarea Serviciului Vamal al Republicii Moldova.
Piaţa neagră a ţigaretelor a crescut accelerat în iulie 2014 şi a atins cel mai ridicat nivel din ultimii trei ani, situându-se la 17%, faţă de 16,1% în luna mai şi circa 14% la finele anului trecut, conform datelor companiei de cercetare Novel Research.
'Regiunea Nord-Est continuă să fie cea mai afectată de comerţul ilegal cu ţigarete, cu toate că această zonă a ţării este singura în care piaţa neagră s-a aflat în scădere în luna iulie (cu 7,8 puncte procentuale, până la 34%). Creşteri semnificative se înregistrează în Bucureşti (plus 3,1 puncte procentuale, până la 15,8%) şi în Vest (plus 3 puncte procentuale până la 26,1%). Din punct de vedere al provenienţei, conform timbrului aplicat pe pachet, produsele 'Cheap Whites' continuă să deţină cea mai mare pondere din piaţa neagră, aflându-se în creştere faţă de luna mai (plus 11,2 puncte procentuale până la 50,6%.). Produsele cu timbru de Ucraina şi Moldova continuă să deţină ponderi importante (16,4%, respectiv 20,8%), deşi se află în scădere faţă de luna mai', a declarat Marian Marcu, directorul companiei de cercetare Novel Research, într-un comunicat remis marţi. AGERPRES