El a menţionat că deşi guvernul nu ia în calcul, pentru 2011, noi reduceri de salarii, sunt necesare reglaje pentru cheltuielile din sectorul public.
Poziţia reprezentanţilor FMI s-a dovedit flexibilă, a arătat Diaconescu, menţionând că, sub condiţia păstrării echilibrului macroeconomic şi a deficitului bugetar de 4,4% pentru 2011, Guvernul are libertatea de a lua măsurile pe care le consideră necesare pentru reglarea nivelului de trai, reluarea unui proces pozitiv pentru salarii şi pensii şi crearea unor premise pentru investiţii.
Diaconescu a spus că discuţiile cu oficialii FMI, BM şi CE au arătat că Guvernul trebuie să facă o prioritate din accelerarea atragerii fondurilor europene.
Preşedintele de onoare al UNPR a precizat că formaţiunea pe care o reprezintă este de acord cu încheierea unui nou acord cu FMI, însă unul de garanţie, nu care să implice şi împrumuturi financiare.
Diaconescu a spus că una din temele discutate cu reprezentanţii FMI, BM şi CE a fost necesitatea reducerii nivelului de impozitare al muncii, UNPR propunând o reducere a CAS, reducere care ar putea fi reglementată prin legea bugetului de stat pe 2011.