Diaconu, ANAF: Voiculescu şi Tender, greu de executat din cauza hibelor sistemului judiciar. Video

Criticat inclusiv de DNA pe motiv că nu execută averile condamnaților, Fiscul înființează o structură specială pentru recuperarea prejudiciilor dispusă de instanțe.

Invitat la Interviurile Europa FM, președintele ANAF a declarat că în cadrul noii structuri, care își va începe activitatea în luna februarie, vor lucra 150 de inspectori.

Gelu Diaconu a explicat că, în acest moment, Fiscul are de recuperat prejudicii în 10.000 de dosare penale.

Laura Codruţa Kovesi, şefa DNA, a afirmat că Fiscul recuperează mai puţin de 10% din averile condamnaţilor.

"Situaţia nerecuperărilor este generată de hibele sistemului judiciar", a spus preşedintele ANAF.

"Dacă primim spre executare o hotărâre judecătorească la doi ani de zile după momentul pronunţării şi ea este construită pe măsuri asiguratorii pentru bunuri care au fost sechestrate acum 8 ani şi a căror valoare în timp s-a depreciate considerabil, cum mai poţi avea o… imaginaţi-vă un autoturism sechestrat în faza de instrumentare penală la Parchet în 2007, pe care să-l valorifici în 2015, la valoarea pentru care a fost luat ca şi măsură asiguratorie…", a adăugat Gelu Diaconu.

În cepriveşte dosarul ICA, pe baza căruia a fost condamnat la închisoare Dan Voiculescu, şeful ANAF  a spus că "foştii, sau actualii proprietari, au un drept consfinţit prin lege de a apela la justiţie. Ori bunurile care fac obiectul valorificării şi pe care noi le-am evaluat, şi am urmat întru totul procedura legală, sunt astăzi înregistrate cu sarcini la Agenţia de Cadastru şi Publicitate Imobiliară, sunt hotărâri ale unor instanţe care, chiar dacă nu sunt definitive, consacră un drept de preemţiune în sarcina actualilor proprietari şi dacă noi mâine le-am scoate la valorificare, probabil nimeni nu se prezintă pentru a prelua un bun care este înregistrat cu sarcini şi am fi pe procedură nevoiţi ca în paşi succesivi să reducem cu 25% la fiecare pas valoarea acestuia".

Gelu Diaconu a explicat şi de ce procedura se derulează greoi în speţa omului de afaceri Ovidiu Tender.

"Instanţele au propria autonomie, iar comunicarea o fac la unităţile de administrare fiscală unde îşi au sediul persoanele condamnate. Avem situaţii când avem date în executare – sunt cazuri celebre – care au implicat societăţi înregistrate fiscal în 30 de unităţi de administrare fiscal, sau ale căror bunuri de executat, generate de confiscări sau pe recuperare de prejudicii, sunt amplasate în 50 de localităţi ale României", a arătat Diaconu.

"Vă pot exemplifica un caz notoriu, cazul Tender. Executarea unui astfel de caz este o activitate extrem de complicată, pornind tocmai de la descifrarea considerentelor şi dispozitivului hotărârilor judecătoreşti până la identificarea, evaluarea şi valorificarea fiecăruia dintre aceste bunuri. Vorbim de bunuri imobiliare, vorbim de participaţii în acţiuni, vorbim de zeci de societăţi comerciale şi aşa mai departe", a menţionat preşedintele ANAF.