Frica de acest diagnostic crunt, mai mare decât teama de Covid. Ne poate afecta fără să ne dăm seama

Aproape 6 din 10 persoane (56%) din Marea Britanie spun că un diagnostic de cancer este lucrul care îi înspăimântă cel mai mult, și nu un test pozitiv la Covid-19, arată cercetările citate de Metro.

Aproape două treimi (63%) dintre cei chestionați au spus că se tem cel mai mult să nu moară din cauza cancerului, 37% au declarat că nu vor să devină o povară pentru familie și prieteni, iar 36% se tem de chimioterapie sau alte tratamente agresive împotriva acestei maladii.

Aproape jumătate afirmă că vor ignora simptomele

Dar, deși majoritatea celor chestionați știe că diagnosticarea cancerului din timp poate ajuta la vindecare, aproape jumătate din ei (42%) au spus că vor ignora simptomele, vor aștepta să vadă dacă se schimbă ceva, vor căuta răspunsuri online sau vor vorbi cu familia și prietenii înainte de a-și consulta medicul de familie.

Peste 20% au spus că nu ar merge la medic, dacă ar observa o schimbare gravă

Peste 20% dintre cei chestionați au spus că nu ar merge la medicul de familie dacă ar observa o schimbare gravă în organism, sperând că va dispărea de la sine. Aproape o treime (31%) au spus că fie nu ar dori să afle vești proaste.

Pentru a aborda această spaimă de cancer și a încuraja mai mulți oameni să vorbească din timp despre simptome, NHS a lansat o nouă campanie care încurajează oamenii să conștientizeze potențialele semne ale cancerului și să discute cu medicul de familie, astfel încât să primească un diagnostic din vreme.

Campanie la nivel național pentru combaterea fricii de cancer

Difuzată pe televiziune, radio și pe rețele sociale, aceasta este prima campanie la nivel național care se concentrează pe combaterea fricii de cancer, mai mult decât asupra simptomelor specifice.

NHS și organizațiile caritabile îndeamnă oamenii să nu amâne controalele care pot „salva vieți”, subliniind că nouă din zece din cei care ajung la medic nu au cancer.