MAE transmite că dialogul a prilejuit un schimb de opinii cu privire la agenda bilaterală, inclusiv în contextul marcării în 2020 a 140 de ani de relaţii bilaterale, precum şi privind cooperarea în cadrul organizaţiilor internaţionale şi cu privire la dezvoltările regionale.
Angajamentul pentru consolidarea Parteneriatului Strategic bilateral
Cei doi şefi ai diplomaţiilor au evidenţiat, în cadrul discuţiei, interesul reciproc crescut şi angajamentul pentru consolidarea Parteneriatului Strategic bilateral şi adaptarea sa la realităţile noului statut al Regatului Unit determinat de retragerea sa din UE.
Astfel, cei doi miniştri au convenit intensificarea eforturilor pentru convenirea, cât mai curând, a declaraţiei comune privind consolidarea şi adaptarea Parteneriatului Strategic, aflată în proces de negociere.
Demnitarul român a punctat cooperarea bilaterală foarte bună în domeniul securităţii şi apărării, evidenţiind, totodată, necesitatea unei valorificări superioare a potenţialului existent, printr-o cooperare structurată în sfera relaţiilor economice, precum şi în domeniile inovării, cercetării, ştiinţei şi tehnologiei, culturii, societăţii civile şi educaţiei.
Ministrul Bogdan Aurescu a reiterat sprijinul ferm al României pentru atingerea unui Acord ambiţios şi cuprinzător privind viitorul relaţiilor UE-Regatul Unit. Discuţia a oferit, de asemenea, ocazia unui schimb de vederi legate de evoluţiile din Vecinătatea Estică, acordându-se o atenţie specială desfăşurării procesului electoral din Republica Moldova şi parcursului democratic al acestei ţări.
Cei doi miniştri au avut un schimb de opinii privind alegerile desfăşurate în SUA, ţinând cont de faptul că ambele state susţin o relaţie transatlantică solidă şi au parteneriate strategice substanţiale cu SUA.
Cei doi miniştri au abordat şi aspecte ale cooperării bilaterale în cadrul instituţiilor internaţionale, cu accent pe susţinerea reciprocă a candidaturilor.
Discuţia a prilejuit şi o informare reciprocă privind măsurile necesare, pe plan intern, pentru combaterea pandemiei de COVID-19, ministrul român de Externe evocând în acest context contribuţia valoroasă a acelor peste 25.000 de români care activează în sectorul britanic de sănătate publică şi asistenţă socială. La rândul său, ministrul Raab a evocat faptul că Regatul Unit apreciază în mod deosebit contribuţia comunităţii româneşti la dezvoltarea societăţii şi economiei Regatului Unit.
În ceea ce priveşte desfăşurarea alegerilor parlamentare în străinătate, ministrul Bogdan Aurescu a informat omologul britanic cu privire la măsurile luate de MAE pentru buna organizare a secţiilor de votare pe teritoriul Regatului Unit, inclusiv în contextul măsurilor restrictive impuse local şi al respectării tuturor măsurilor de siguranţă, adresând solicitarea ca autorităţile britanice să ofere misiunilor României sprijinul necesar în acest sens.