In cazul aurului lucrurile sunt relativ simple, pretul fiind stabilit in functie de puritate si greutate. Ai un lingou de 24 karate, stii ca acesta contine un kilogram de aur cu o puritate de 99,5% si care conform pretului bursei londoneze are o anumita valoare clara. Pietrele pretioase pot fi: diamante, rubine, safire, smaralde sau perle. In plus, mai exista pietre ornamentale si pietre fine. Briliantul este denumirea data unei "taieturi" exacte, conceputa pentru diamant, acesta trebuind sa fie
In cazul aurului lucrurile sunt relativ simple, pretul fiind stabilit in functie de puritate si greutate. Ai un lingou de 24 karate, stii ca acesta contine un kilogram de aur cu o puritate de 99,5% si care conform pretului bursei londoneze are o anumita valoare clara. Pietrele pretioase pot fi: diamante, rubine, safire, smaralde sau perle. In plus, mai exista pietre ornamentale si pietre fine. Briliantul este denumirea data unei „taieturi” exacte, conceputa pentru diamant, acesta trebuind sa fie slefuit in 57 de fatete, care au un anumit raport intre ele si care scoate in evidenta stralucirea pietrei.
In cazul diamantelor, de exemplu, karatul masoara greutatea (o cincime de gram) si nu puritatea, cum se intampla atunci cand este vorba de aur sau argint. Pretul unei pietre pretioase este stabilit in functie de mai multi factori, cum ar fi culoarea, stralucirea, greutatea, raritatea etc. La fel ca si in cazul aurului, pretul pietrelor pretioase este stabilit la burse, cele mai cunoscute fiind cea din Anvers si cea din Tel Aviv.
In Romania exista putini evaluatori de pietre pretioase
A intreba care este cotatia karatului de diamant este ca si cum te-ai interesa cat costa o masina. Un briliant de un karat (are aproximativ cinci milimetri diametru) poate fi scump la 200-300 de euro, dar poate fi considerat ieftin si la 10.000 de euro. In lume exista insa o lista orientativa de preturi (lista Rapaport) care este folosita in negocierile pentru loturile de pietre pretioase vehiculate la bursa sau in alte tipuri de tranzactii. „Plaja” dintre 200 si 10.000 de euro in cazul briliantului de un karat se afla in notificarile listei Rapaport.
„Pana in prezent, in Romania nu au existat nici macar norme care sa denumeasca pietrele pretioase. Era vid legislativ”, ne spune Carl Heinz presedintele Asociatiei Bijutierilor din Romania. si cu toate acestea a existat si cerere si oferta. Mica, dar a existat. Intre timp, in Romania
s-au stabilit cateva firme care au in oferta lor si pietre pretioase. Daca nu exista cerere, cu siguranta prezenta lor in Romania nu ar putea fi explicata. Acestia importa pietre pretioase sau bijuterii pentru piata romaneasca. Principalele centre de aprovizionare sunt Germania, Tailanda si Turcia. Magazinele de bijuterii sunt, in general, aprovizionate cu pietre pretioase tocmai de aceste firme. Exista si companii care se ocupa cu slefuirea pietrelor pretioase in Romania, insa in astfel de cazuri este mai mult vorba despre lohn.
„Pentru a face un plasament in pietre pretioase este nevoie de cunoasterea amanuntelor de clasificare pentru stabilirea pretului. Acest lucru este foarte important pentru cel care face un plasament. Trebuie gasit, apoi, un magazin sau o persoana credibila de unde sa cumpere. In Occident exista evaluatori, care determina valoarea unei pietre pretioase, insa la noi, din cauza vidului legislativ, in acest moment exista foarte putini specialisti in acest domeniu. Situatia se va schimba insa o data cu aplicarea noii legi, care va reglementa regimul metalelor si pietrelor pretioase”, sustine Carl Heinz.
Pretul pietrelor pretioase creste de 50 de ani
Spre deosebire de aur sau argint, plasamentul in pietre pretioase are o lichiditate mai putin buna. Insa asta se intampla in toata lumea. Pe de alta parte, pietrele pretioase au avantajul unui volum mic, care „comprima” sume foarte mari de bani. Gradul de risc al plasamentelor in pietre pretioase este si el destul de redus. Scaderile de pret pe piata internationala sunt foarte rare. In ultimii 50 de ani preturile au avut o crestere continua. Gradul de risc poate diferi si in functie de cristalul in care se investeste. Iar, la acest capitol diamantul este cel mai sigur. „In anii 80, pe piata internationala avea foarte mare cautare o piatra fina care se gasea in Tanzania si care se numea tanzanit. Schimbarea regimului din aceasta tara a dat practic peste cap piata, oferta scazand in conditiile unei cereri care a ramas cel putin constanta. Pretul a explodat. Deodata insa, cererea a inceput sa scada, la fel si pretul, iar cine a cumparat la acele preturi exorbitante a pierdut, cine a vandut cand trebuia, a castigat”, povesteste Carl Heinz.
Rentabilitatea unui astfel de plasament este insa mult mai scazuta fata de cea oferita de depozitele bancare sau titlurile de stat.
Caracteristicile plasamentului In pietre pretioase
Lichiditate H
foarte scazuta, in primul rand din cauza faptului ca pana acum piata nu a fost reglementata.
Rentabilitate HH
mult mai mica fata de depozitele bancare, titlurile de stat sau actiunile bursiere.
Durata plasamentului HHH
un astfel de plasament are in general rolul de a conserva o suma de bani si nu de castig pe termen scurt.
Grad de risc HHHHH
foarte mic, este unul dintre cele mai sigure plasamente.
Accesibilitate HH
nu iti trebuiesc multe acte pentru achizitionarea unei pietre pretioase, insa trebuie sa gasesti o firma sau o persoana credibila de la care sa cumperi.
Cost de achizitie HHH
in general, destul de ridicat, fiind diferit de la caz la caz.