"Mandatul României nu va fi unul uşor, dat fiind contextul. Pe de o parte, alegerile pentru Parlamentul European şi pe implementarea noilor direcţii de evoluţie, dar şi de economiile care se impun, să nu uităm de bugetul UE inclusiv pe domeniul sănătăţii şi care vizează reducerea prevalenţei bolilor netransmisibile: bolile cardiovasculare, diabetului, cancer, obezitate. În plus, întreaga Europă se confruntă cu un declin demografic deosebit de important şi cu îmbătrânirea populaţiei ori dincolo de aspectele implicate pe alte domenii trebuie să ne gândim că toate aceste aspecte sunt interconectate cu indicatorii stării de sănătate. Mă refer aici la speranţa de viaţă, la natalitate, fertilitate, mortalitate, indicatori la care România nu stă prea bine, plus acces la servicii, adaptarea serviciilor medicale pentru persoanele de vârsta a treia, resursa umană în sănătate. Acesta este cadrul general, unul extrem de sofisticat, deci şi responsabilitatea României este una majoră. Preluarea preşedinţiei Consiliului UE pentru România reprezintă o mare oportunitate, dar dacă nu suntem bine pregătiţi putem greşi foarte uşor", a afirmat consilierul în cadrul evenimentul ''ThinkHealth'' – Punctul de Inflexiune – discuţii privind proiectul României pe sănătate pentru Preşedinţia Consiliului UE din 2019, informează Agerpres.

Potrivit Dianei Păun, este foarte importantă o planificare riguroasă, o coordonare şi o sinergie a tuturor actorilor din sistemul de sănătate. 

Consilierul a mai spus că în domeniul sănătăţii preşedinţia Consiliului UE implică "două mari arii": sănătatea publică şi domeniul farma.