Diana Șoșoacă are dreptul să ceară votul românilor la alegerile parlamentare de la finalul acestui an. Aceasta pare a fi poziţia Biroului Electoral București, potrivit unor informaţii venite în urmă cu puţin timp.
Diana Șoșoacă poate candida la Senat, în ciuda interdicției la prezidențiale
Surse din Biroul Electoral București au confirmat că Diana Șoșoacă, europarlamentar și președinte al partidului S.O.S. România, poate candida la Senat, în ciuda deciziei Curții Constituționale a României (CCR) care îi blochează accesul la alegerile prezidențiale. Informația a fost difuzată de postul de televiziune Antena 3.
Diana Șoșoacă ocupă primul loc pe lista pentru Senat a partidului SOS România în București. Decizia CCR de a-i interzice candidatura la prezidențiale a generat controverse atât pe plan intern, cât și extern, fiind criticată inclusiv de unii dintre adversarii politici ai acesteia.
Candidatura Dianei Șoșoacă pentru Senat a sporit vizibilitatea partidului SOS România, iar în contextul popularității crescute, formațiunea politică are șanse să obțină un rezultat surprinzător la alegerile parlamentare.
Candidatura a fost depusă în urmă cu două zile
Joi, 17 octombrie, Diana Șoșoacă şi-a depus candidatura în vederea obţinerii unui loc în Senatul României. Reamintim că Șoșoacă a obţinut deja şi un mandat de europarlamentar la alegerile din acest an.
Diana Șoșoacă a declarat că a depus listele pentru Senat și Camera Deputaților, menționând că ea conduce lista la Senat, iar deputatul Dumitru Coarnă conduce lista la Camera Deputaților.
Ea a afirmat că Biroul Electoral Central are o listă cu persoanele cărora le este interzis să candideze la alegerile prezidențiale. Totuși, a subliniat că, în urma verificării efectuate de Biroul Electoral Municipal, nu a fost găsită pe lista celor cărora li s-a interzis să candideze pentru nicio funcție de stat.
Potrivit Dianei Șoșoacă, aceasta reprezintă un „șah-mat” pentru autorități, argumentând că dacă i se admite candidatura, ceea ce s-a și întâmplat, înseamnă că decizia Curții Constituționale este neconstituțională.
Ea a adăugat că, în cazul în care candidatura sa ar fi fost respinsă, deși nu figurează pe lista interzișilor, ar fi considerat că statul român nu mai există.
„Dacă se admite candidatura, ceea ce s-a şi întâmplat, înseamnă că decizia Curţii Constituţionale este una neconstituţională. Dacă îmi resping candidatura, deşi nu sunt pe lista interzişilor de a candida, înseamnă că statul român nu mai există.
În acest moment, există încălcarea separaţiei puterilor în stat, există două state paralele: un stat al CCR şi un stat al românilor care îşi doresc România independentă. (…)
Eu sunt europarlamentar, sunt validată, îmi exercit funcţia de europarlamentar. Conform celor menţionate de ei, acest sistem, Parlamentul European, e mai presus de Parlamentul României, mai presus de Guvernul României şi e mai presus de Preşedinţia României.
Deci, eu pot să fiu candidată şi validată ca europarlamentar, dar eu nu pot să fiu preşedintele României, pentru că nu sunt lăsată. Vom continua demersurile pentru reinstaurarea statului de drept în România şi va fi din nou şah-mat”, a precizat Diana Șoșoacă joi, 17 octombrie.