Tudorel Toader analizează motivele din spatele deciziei CCR

Tudorel Toader, despre cazul Diana Șoșoacă. Fostul judecător CCR și fost ministru al Justiției Tudorel Toader a comentat, sâmbătă, decizia Curții Constituționale de a respinge candidatura Dianei Șoșoacă, menționând că, cel mai probabil, activitatea acesteia a fost considerată contrară Constituției.

El a subliniat că activitatea desfășurată de Șoșoacă ar putea fi asemănată cu o lipsă de atașament față de statul de drept.

Toader a enumerat mai multe articole din legislație și Constituție care ar fi putut fi luate în calcul în luarea deciziei. Totuşi, el a precizat că nu cunoaște încă motivarea oficială a CCR.

Toader a remarcat că decizia Curții este definitivă și obligatorie de la data publicării în Monitorul Oficial, ceea ce înseamnă că Diana Șoșoacă nu mai are posibilitatea de a candida sau de a contesta hotărârea.

„O primă observaţie, cinci judecători pentru, doi împotrivă, dar unde au fost doi?

Un lucru este sigur, ceea ce a hotărât Curtea Constituţională are caracter definitiv, obligatoriu, de la data publicării în Monitorul Oficial, ceea ce înseamnă că Diana Şoşoacă nu mai are nicio cale de a candida, nu poate să conteste, nu poate să reformeze soluţia Curţii”, a indicat Tudorel Toader la Antena 3.

Diana Șoșoacă
SURSA FOTO: Inquam Photos, George Călin

De asemenea, fostul judecător a explicat că nu există încă hotărârea Curții, dar crede că judecătorii au luat în considerare patru repere legislative:

  • articolul 37 din Constituție, care reglementează dreptul de a fi ales,
  • articolul 27 din legea 370/2004 privind alegerea președintelui României, care stabilește condițiile unei candidaturi valide,
  • articolul 16 din Constituție, care prevede că demnitățile pot fi ocupate în condițiile legii,
  • articolul 40, care interzice organizațiile care militează împotriva principiilor statului de drept.

Magistraţii CCR ar putea să fi decis că activitatea partidului S.O.S. România este contrară Constituţiei

Toader a subliniat că, dacă judecătorii s-au bazat pe articolul 40, acest lucru nu înseamnă că partidul Dianei Șoșoacă a fost declarat neconstituțional, ci doar că activitatea sa a fost considerată contrară Constituției.

Alineatul 2 din Constituţie spune că partidele sau organizaţiile care prin scopul şi activitatea lor militează împotriva principiilor statului de drept, ori a suveranităţii, a integrităţii sau independenţei României sunt neconstituţionale.

„Dacă judecătorii s-au raportat la acest articol, nu înseamnă că a declarat neconstituţional partidul Dianei Şoşoacă, dar a declarat contrară Constituţiei activitatea pe care o desfăşoară, adică ceva similar lipsei de ataşament faţă de statul de drept”, a adăugat fostul judecător CCR.