Diana Șoșoacă este decisă! Ea cere închisoare pe viață pentru un anumit tip de infracțiune. Este vorba de un subiect mai vechi susținut în mediile dreptei naționaliste.

Acum, senatoarea a cerut ca cei care se fac vinovați de subminarea economiei să se ducă la pușcărie. Ea a depus la Parlament un proiect de lege prin care propune reintroducerea în Codul Penal a infracțiunii de subminare a economiei naționale. Actul normativ prevede pedepse care pot merge cu până la închisoarea pe viață pentru infracțiunea de subminare a economiei naționale.

Diana Șoșoacă arată în expunerea de motive, că nația ar fi fost jefuită, între 1415 și 1945, de echivalentul a 484 de miliarde de euro, fie sub formă de bani, fie prin alte tipuri de plăți. Calculul i-ar aparține unui muzeograf din Ploiești.

Modificările cerute de Diana Șoșoacă

Trebuie amintit că subminarea economiei naționale a făcut parte dintre infracțiunile eliminate din Codul Penal adoptat în 2009, alături de cea de complot. La vremea respectivă, s-a motivat prin faptul că există alte infracțiuni în care se pot încadra aceste fapte.

Proiectul lui Șoșoacă modifică Codul Penal în două puncte. În primul rând, este reformulat articolul 176 unde este definită semnificația cuvântului public. Astfel, prin termenul „public” se înțelege tot ce privește autoritățile publice, instituțiile publice, instituțiile sau alte persoane juridice de interes public, administrarea, folosirea sau exploatarea bunurilor proprietate publică, serviciile de interes public, precum și bunurile de orice fel care, potrivit legii, sunt de interes public.

Tot în acest proiect se introduce un articol prin care este definită infracțiunea de subminare a economiei naționale.

Închisoare până la 20 de ani

„Fapta de a folosi o unitate din cele care se referă art.176 ori de a împiedica activitatea normală a acesteia, dacă este de natură să submineze economia națională, se pedepsește cu închisoare de la 5 la 20 de ani și interzicerea unor drepturi.”, se arată în proiectul lui Șoșoacă.

La alineatul următor se spune că, în cazul în care s-au produs astfel pagube importante economiei naționale, pedeapsa este fie închisoare de la 15 la 25 de ani, fie detenția pe viață.

Diana Șoșoacă a arătat că România este supusă acțiunii unor „agenți dușmănoși” care ar urmări „distrugerea din temelii a României”. Ca exemple, de subminare a economiei naționale este dată liberalizarea prețurilor la energie sau închiderea minelor.

Avuția scoasă din teritoriile românești de-a lungul istoriei

Tot în expunere sunt anexate câteva texte redactate de către economistul Constantin Cojocaru care, până la moartea sa în 2019, a fost un apropiat al unor mișcări de dreapta, inclusiv Noua Dreaptă, formațiune succesoare a mișcării legionare din perioada interbelică. Într-unul din aceste texte, Cojocaru menționează un mail pe care l-a primit de la Eugen Stănescu, directorul Muzeului de Istorie și Arheologie Prahova, care ar fi calculat avuția scoasă din teritoriile românești de-a lungul istoriei de către imperiile vecine: Turcia, Austria și Rusia. Turcii ar fi scos echivalentul a 341 tone de aur în perioada 1415-1877, austriecii 876 de tone de aur în 1678-1918. Rusia ne-ar fi „subminat” de alte 46 de tone în intervalul 1711-1877.

De la declararea independenței până în 1945 s-ar fi furat alte 12.564 ca daune de război și profiturile obținute de către companiile străine. Pentru perioada comunistă, nu este dată nicio cifră. Calculul se reia pentru perioada de după 1989, interval în care „expertul” de la Muzeul de Arheologie estimează că „Imperiul Transnațional”, numele generic pe îl dă companiilor străine, ar fi scos din buzunarele românilor nu mai puțin de 1.610 miliarde de euro, echivalentul 46.000 de tone de aur.