Denunț penal împotriva Dianei Șoșoacă pentru promovarea cultului lui Ceaușescu

UPDATE:

Diana Șoșoacă a afirmat că a fost informată despre formularea unui dosar penal împotriva sa, ca urmare a discursului în care a cerut demisia doamnei Ursula von der Leyen. Potrivit ei, Institutul Comunismului, pe care l-a numit inutil și asociat cu trecutul securistoid al României, a reacționat astfel pentru că, în plenul Parlamentului European, ar fi pronunțat numele lui Nicolae Ceaușescu și l-ar fi elogiat pentru politica externă. Șoșoacă a subliniat că are dreptul să facă acest lucru, beneficiind de protecția imunității parlamentare conform articolului 72 din Constituție.

„Am fost anunțată, dar și ca urmare a discursului meu în care am cerut demisia d-nei Ursula von der Leyen, am înțeles că Institutul Comunismului, de cercetare a Comunismului, un institut inutil, care e presărat cu toate mortăciunile existente în sistemul securistoid românesc, mi-au formulat dosar penal pentru că în plenul PE aș fi pronunțat numele lui Nicolae Ceaușescu și l-am elogiat pentru politica externă. Sunt și proști, sunt și amibe, și inculți, și incompetenți, și hoți și infractori pentru că am dreptul în PE sunt acoperită de art 72 din Constituție, am acoperire cu imunitatea pe care o au parlamentarii din țara din care provin. Doi la mână, Nicolae Ceaușescu nu e un personaj interzis. Nicolae Ceaușescu a fost unul dintre cei mai mari conducători de politică externă ai acestei lumi, pentru că a reușit să facă una dintre mărețe lui realizări, să aducă Israelul și Palestina la aceeași masă și să aducă pace în regiune”, a spus Diana Șoșoacă.

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER) a depus un denunț penal împotriva europarlamentarului Diana Ivanovici Șoșoacă, acuzând-o de promovarea cultului personalității lui Nicolae Ceaușescu în Parlamentul European.

„Prin acest dosar penal e o amenințare și un șantaj la adresa mea să mă dau în spate atât de la moțiunea de cenzură, cât și de la candidatura la prezidențiale. Vă anunț că din acest moment voi pronunța numele lui Nicolae Ceaușescu în fiecare zi când voi fi invitată sau în live-urile mele. Sunt la al 96 dosar penal. Vreau să-l întrec pe Corneliu Vadim Tudor, care avea peste 100 de dosare penale. Ca avocat vă spun că aceștia sunt mai proști ca noaptea”, a mai spus Șoșoacă.

Denunțul a fost înregistrat la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție și se bazează pe articolul 5 din OUG nr. 31/2002, care interzice promovarea, în public, a cultului unor persoane vinovate de crime contra umanității. Conform acestei prevederi legale, fapta este sancționată cu închisoare de la 3 luni la 3 ani și interzicerea unor drepturi.

Discursul controversat din Parlamentul European

Plângerea a fost formulată după ce Diana Șoșoacă a susținut, într-o intervenție de aproximativ un minut și jumătate în plenul Parlamentului European, că Nicolae Ceaușescu ar trebui considerat un model în politica externă. Aceasta a afirmat că „nimeni nu l-a egalat vreodată”, subliniind rolul fostului dictator român în negocierea unor conflicte internaționale, inclusiv între Israel și Palestina.

diana sosoaca
Diana Șoșoacă / SURSA FOTO: Inquam Photos, Octav Ganea

În cadrul aceluiași discurs, Șoșoacă a criticat dur Comisia Europeană și pe Ursula von der Leyen, acuzând-o de acțiuni care ar fi dus la conflicte și destabilizare la nivel internațional. De asemenea, a susținut că abordarea Uniunii Europene în relațiile internaționale este una haotică și lipsită de strategie coerentă, cerând demisia Ursulei von der Leyen.

„Vorbiți aici (în plenul Parlamentului European, n.n.) pentru prima dată despre creștini, dar  când am ridicat icoana în Plenul Parlamentului European, m-ați sancționat. Când am vorbit și am acuzat-o pe Ursula von der Leyen de acțiuni care au dus la crime în pandemie, din nou m-ați sancționat. Vorbiți acum să apărați creștinii. Cum să apărați creștinii din țările arabe, când dumneavoastră acuzați toate țările arabe? Nu îi respectați, nu îi cunoașteți. Nici pe perși, nici pe arabi. Îi discreditați pe Trump, îl discreditați pe Putin, sunteți în război cu toată lumea. Vreți strategii? Vă dau un sfat.

Uitați-vă la politica lui Nicolae Ceaușescu. Nimeni nu l-a egalat vreodată. Dictator, dictator, dar a avut cea mai bună politică externă (subl.n.). A reușit să pună la aceeași masă Israelul și Palestina și a adus pacea în regiune. De aceea  Comisia Europeană se pare că nu este pregătită. Doamna Ursula von der Leyen nu face decât să ne pună în război cu toată lumea, și de aici, din plenul Parlamentului European, îi cer demisia Ursulei von der Leyen”, potrivit transcrierii discursului atașată denunțului penal.

Argumentele Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului

Institutul susține că mesajul transmis de europarlamentar are un caracter „vădit admirativ” și încurajează perceperea lui Ceaușescu drept exemplu pozitiv, ceea ce constituie o formă de promovare a cultului personalității acestuia. De asemenea, menționează că astfel de idei au mai fost exprimate de Diana Șoșoacă în alte ocazii, ceea ce indică un comportament sistematic de promovare a imaginii fostului dictator.

Potrivit Institutului, astfel de declarații riscă să inducă în rândul populației percepția că regimul comunist din România a avut aspecte pozitive, ignorând represiunea, abuzurile și încălcările grave ale drepturilor omului din perioada dictaturii lui Nicolae Ceaușescu.

Aceștia consideră că este esențial ca astfel de mesaje să fie sancționate, pentru a preveni relativizarea crimelor comunismului și promovarea unor regimuri autoritare.

Denunțul penal al Institutului vine în contextul unei dezbateri mai largi privind limitele libertății de exprimare și responsabilitatea reprezentanților publici în raport cu trecutul comunist al României. Acesta readuce în discuție nevoia de consolidare a educației istorice și a conștientizării consecințelor regimurilor totalitare asupra societății românești.