Potrivit expertului rus, în circa 15-20 de ani în lume vor exista "zeci de state cu un arsenal nuclear mic, dar şi cu un prag mic pentru utilizarea armelor nucleare".

Totodată, Evgheni Satanovski este de părere că "programul nuclear al Pakistanului este, în realitate, mai periculos decât cel al Iranului". "Atunci când (fostul şef al serviciului de securitate al Arabiei Saudite) prinţul Turki Al-Faisal declară că, drept replică la ameninţarea nucleară iraniană, Arabia Saudită va alege aceeaşi cale, înţelegem foarte bine că este vorba despre bomba nucleară pakistaneză răspândită în întreg Orientul Mijlociu", a declarat specialistul rus.

În acelaşi timp, comunitatea internaţională conştientizează că "un dictator care deţine bomba nucleară este intangibil". "Fostul preşedinte al Irakului, Saddam Hussein, nu avea bomba atomică şi a fost spânzurat, liderul libian Muammar Gaddafi a renunţat la programul nuclear şi a fost dat jos, în timp ce de clanul Kim (din Coreea de Nord) nu se atinge nimeni, iar Kim Jong Il călătoreşte liniştit în trenul său blindat", a subliniat Satanovski.

Referitor la situaţia din Orientul Mijlociu, expertul a precizat că aici are loc "o luptă pentru puterea unor proiecte islamice radicale: şiit şi sunnit". ‘Astăzi, în lumea arabă se prăbuşesc unul după altul, precum nişte castele din carton, regimuri autocrate, iar în loc vin islamişti", a atenţionat preşedintele Institutului pentru studii privind Orientul Mijlociu.

Forumul politic mondial se desfăşoară la Iaroslavl sub patronajul preşedintelui rus Dmitri Medvedev. În acest an, forumul este dedicat problemelor de securitate colectivă şi conflictelor locale, dezvoltării instituţiilor democratice în state multinaţionale şi perfecţionării luptei împotriva inechităţii sociale.
SURSA: Agerpres