Preşedintele Belarusului, Aleksandr Lukaşenko, care se confruntă de o lună de zile cu o inedită mişcare de protest, se va deplasa luni în Rusia, pentru a discuta cu liderul rus Vladimir Putin, a anunţat vineri Kremlinul, informează AFP.
Dictatorul Lukașenko îi cere ajutorul lui Vladimir Putin!
„Aceasta va fi o vizită de lucru”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, în timp ce Rusia şi Belarus, care au relaţii complicate de luni de zile, negociază o aprofundare a legăturilor lor politice şi economice, într-un moment în care Lukaşenko încearcă să-şi asigure sprijinul Moscovei în faţa frondei care-l vizează.
Întrebat dacă întrevederea între cei doi lideri va avea loc la Moscova, Peskov nu a venit cu alte precizări exceptând aceea că nu este prevăzută nicio întâlnire cu presa şi nici semnarea vreunui acord.
În ultimii ani, Aleksandr Lukaşenko, la putere din 1994, l-a acuzat de mai multe ori pe aliatul său istoric rus că vrea să transforme Belarus în vasal, respingând ideea Moscovei în vederea unei aprofundări a uniunii existente între cele două ţări. El chiar a acuzat Moscova, odată cu apropierea alegerilor prezidenţiale din 9 august, că aceasta lucrează împotriva lui.
Însă, de la începutul, în urmă cu o lună, a mişcării de contestare în Belarus, ce denunţă realegerea sa frauduloasă, Lukaşenko a întreprins o schimbare la 180 de grade, pledând pentru susţinerea rusă în faţa unei operaţiuni occidentale menită să destabilizeze.
În Rusia se fac auzite zvonuri insistente conform cărora Moscova ar putea profita de situaţie pentru a-i impune Minskului o uniune aprofundată, până acum refuzată de liderul belarus în numele suveranităţii şi independenţei ţării sale.
În acest context, ambasadorul Rusiei la Minsk, Dmitri Mezenţev, i-a oferit joi lui Aleksandr Lukaşenko, ce şi-a celebrat recent cea de-a 66-a aniversare, un atlas din secolul al XIX-lea, în care Belarus face parte din Imperiul Rus ţarist: o mărturie istorică a relaţiilor ce unesc cele două ţări şi „un răspuns dat celor care gândesc altfel”, a explicat ambasadorul.
Personalităţi ale opoziţiei belaruse, dintre care majoritatea au fost arestate sau exilate în ultimele săptămâni, au insistat că mişcarea lor este îndreptată împotriva lui Lukaşenko şi nu este nici antirusă, nici prooccidentală.
O nouă amplă manifestaţie este aşteptată să aibă loc duminică la Minsk, a cincea de până acum. Precedentele au reunit cel puţin 100.000 de persoane pentru a cere plecarea actualei puteri. Economic, Belarus este foarte dependentă de Rusia, conform Agerpres.