Alertă în Coreea de Nord, după ce încălcările drepturilor omului s-au amplificat şi mai mult în această țară din cauza măsurilor împotriva COVID-19, a declarat şeful ONU într-un raport care îndeamnă să se ia în calcul sesizarea Curţii Penale Internaţionale (CPI).
Dictatura din Coreea de Nord s-a amplificat din cauza pandemiei
„Informaţiile primite au confirmat că statul (nord-coreean) şi-a sporit şi mai mult represiunea împotriva drepturilor şi libertăţilor populaţiei Republicii Populare Democrate Coreea, pe fondul menţinerii de restricţii stricte legate de COVID-19, apoi pe fondul întăririi acestora”, scrie Antonio Guterres în această evaluare publicată săptămâna aceasta şi care vizează perioada din august 2021 până în iulie 2022.
„Închiderea frontierelor ţării şi restricţiile pentru libertatea de circulaţie şi interacţiunile sociale în interiorul ţării le-au permis autorităţilor să frâneze şi mai mult circulaţia de informaţii şi idei în rândul populaţiei”, a subliniat Guterres.
Există „motive rezonabile pentru a crede că statul (nord-coreean) constrânge din ce în ce mai des populaţia să efectueze munci forţate neremunerate”, informează sâmbătă AFP.
Coreea de Nord, una dintre primele ţări din lume care şi-a închis frontierele în ianuarie 2020 după apariţia virusului în China vecină, s-a lăudat multă vreme cu faptul că reuşeşte să ţină virusul la distanţă, înainte de a anunţa în final primul său caz de coronavirus, în luna mai anul acesta, ceea ce generează temeri din partea ONU privind o nouă agravare a situaţiei privind drepturile omului în această ţară.
Se cere intervenția ONU în Coreea de Nord
Raportul îşi exprimă de asemenea îngrijorarea în legătură cu lipsa unei prezenţe internaţionale în Coreea de Nord de la începutul pandemiei, pentru monitorizarea situaţiei.
În acest context, secretarul general al ONU îndeamnă comunitatea internaţională să „acţioneze”, în special „pentru a stabili responsabilităţile, dacă se dovedeşte că au fost comise crime împotriva umanităţii, pentru a evita impunitatea”.
„În această privinţă, Consiliul de Securitate (al ONU), acţionând din proprie iniţiativă sau la recomandarea Adunării Generale, ar putea lua în calcul trimiterea situaţiei în faţa Curţii Penale Internaţionale”, sugerează raportul.
Între timp, țara își continuă dorințele nucleare, acesta fiind și motivul pentru care ajutorul pentru Coreea de Nord este limitat, inclusiv cel oferit de Coreea de Sud, care până la apariția arsenalului nuclear ajuta această țară vecină.