Economia țării a fost afectată de peste un an de restricții la frontieră impuse de pandemie, inundații și sancțiuni internaționale, scrie The Guardian.
Coreea de Nord, la un pas de o criză economică
Luna trecută, liderul nord-coreean, Kim Jong-un, a cerut membrilor partidului să pornească un „marș forțat” pentru a preveni o criză economică, pe care a comparat-o cu o foamete din anii 90. Despre care se spune că a ucis trei milioane de oameni.
Termenul „marș forțat” este un eufemism folosit pentru a descrie consecințele foametei din anii 1990, cauzată de destrămarea URSS.
Deși unele organizații care monitorizează Nordul spun că nu au văzut nicio dovadă a unui dezastru umanitar, observatorii consideră că înrăutățire situației coincide cu o represiune a unui regim care se teme de repetarea revoltelor sociale care au urmat foametei din anii 90.
Coreea de Nord şi-a închis graniţele
Coreea de Nord și-a închis granițele terestre cu China și Rusia la începutul anului trecut, după izbucnirea pandemiei Covid-19 în orașul chinez Wuhan. În timp ce închiderile și restricțiile par să fi împiedicat apariția pandemiei, acestea au devastat economia nord-coreeană, dependentă de importuri.
„Economia nord-coreeană se află în pragul unei recesiuni uriașe”, spune Jiro Ishimaru, de la site-ul Asia Press din Osaka. Prăbușirea comerțului cu China a provocat pierderi semnificative de locuri de muncă, oamenii fiind obligați să vândă bunuri și chiar drepturi de proprietate ale caselor de la stat pentru a cumpăra alimente.
Conform datelor, comerțul Coreei de Nord cu China a scăzut cu aproximativ 80% anul trecut, după ce Phenianul și-a închis granițele.
Există unele semnale că Phenianul încearcă să-și refacă linia de salvare economică cu China, principalul său aliat și donator. Inclusiv prin reluarea legăturii transfrontaliere de trenuri de marfă și construirea de facilități care să permită aprovizionarea.
În același timp, regimul Kim pare să folosească măsurile anti-Covid pentru a-și consolida puterea, pe fondul temerii că o criză ar putea duce la mișcări sociale.
La rândul său, China vrea să evite colapsul economic al vecinului său. Beijingul se teme că o criză umanitară și tulburări politice izbucnite în Nord ar ajunge să fie controlate de Coreea de Sud și SUA.
„China și Rusia nu își pot permite să piardă Coreea de Nord în fața SUA și a aliaților săi din regiune”, spune Leonid Petrov, expert în Coreea de Nord, profesor la International College of Management din Sydney.