Da, numai că băncile tot insistă că soluția nu-i să “spargem” bancomatul când luăm leafa, pot să ne prade hoții, pe când cardul, dacă ni-l fură, nu știu PIN-ul și la contactless ne pot subtiliza maximum 99,9 lei.
E OK ce ne propun ele, dar pe ce se bazează, vorba lui Moromete? Se întâmplă frecvent, mai ales în weekend, ca blocarea și decontarea sumelor aferente plăților la comerciant să se producă cu întârziere, ajungi să cheltuiești din overdraft mai mult decât îți propui, iar instituțiile de credit motivează că-i mai greu să vezi instant – din online banking – tranzacțiile paypass.
Când auzi una ca asta întrebi, nedumerit, de ce poți să depui și să scoți bani de la mutifuncțională în zilele nelucrătoare și să vezi operațiunile în timp real și nu se întâmplă la fel și cu plățile la supermarket? În definitiv nu-i cam același lucru? Îl chestionezi pe angajatul de la call center dacă în aceste condiții, în care nu-ți poți face socotelile nemțește, nu-i mai cinstit să folosești bani cash și să abandonezi produsul bancar și primești, siderat, răspunsul: “E opțiunea dvs.”, ceea vădește mult dezinteres pentru propriii acționari. Dacă ar fi fost vorba de cunoașterea clientelei, spălare de bani și protejarea datelor personale funcționarul bancar ar fi în stare să se teleporteze prin telefon și să te arunce în beciurile autorităților.
Iar când te confrunți cu astfel de lucruri îți amintești repede de greutatea cu care se realizează – cel puțin puțin în momentul de față – alimentările de cont, dacă sunt pe relația dintre două entități bancare distincte. Ele ar trebui să aibă loc instantaneu, cum se întâmplă între conturile aceleiași bănci. Și tot în acest context îți pui problema de ce la multifuncțională trebuie să vii cu sacoșa de cash să depui și nu-s posibile tranzacții fără numerar, cu cardul altei bănci, așa cum există posibilitatea la comerciant, indiferent de al cui e POS-ul?!
Să ne întoarcem însă la început și să vedem de ce nu putem să ne facem socotelile la fix decât dacă avem bani sub formă de bancnote și monede. E greu de crezut că băncile și statul își doresc să folosim numerar, dar managementul funcționează încet și prost, deși e autosuficient, îi întreabă arareori pe clienți ceea ce vor. Poate că din acest motiv și suntem considerați economie emergentă, întreprinzătorii străini practică marje mari de profit ca să-și recupereze rapid investițiile, fiindcă au observat că avem un mediu de afaceri impredictibil din cauza fluctuațiilor cadrului fiscal. Și de aceea-i greu ca cineva să-și facă precis socotelile, atât la nivel macro, cât și micro.
Mai multe articole scrise de IONUȚ BĂLAN puteți citi pe bloguluibalan.ro