De fapt, este un soi de trend în nutriție, promovat mai ales de instructorii specializați în wellness. Și, cu toate că unii susțin că acest obicei alimentar poate fi util în creșterea metabolismului și că ajută la pierderea kilogramelor, este important să înțelegeți impactul pe care îl poate avea asupra organismului.
”Intermittent fasting” poate ajuta la pierderea în greutate, dar poate fi și dăunător pentru organism atunci când este urmat incorect. Iar mulți oameni nu se documentează cum trebuie pe această temă înainte de a alege această metodă de slăbit, potrivit Shefinds.
Dieteticianul Zoë Schroeder a arătat care sunt posibilele dezavantaje ale acestui tip de dietă și de ce ar putea să reprezinte un risc major pentru sănătate.
Postul intermitent un model de alimentație bazat pe eliminarea voluntară a caloriilor, până la 25% calorii din consumul zilnic, pe o perioadă de 16 până la 24 de ore. În funcție de variantă aleasă, este obligatorie alternarea aportului normal de alimente de 8 până la 24 de ore.
Postul intermitent poate poate fi foarte periculos
”Postul intermitent, fie pentru 16 ore pe zi, fie pentru 48-72 de ore pe săptămână (ambele sunt forme de post intermitent), poate avea un impact negativ asupra performanței la antrenamente dacă vă antrenați în această perioadă și poate fi foarte periculos”, spune Schroeder.
„Corpul are nevoie de combustibil pentru a funcționa și a se recupera optim, iar dacă nu îl aveți, vă expuneți riscului de a vă răni sau a vă îmbolnăvi”, explică Schroeder. „Pe lângă performanța fizică, creierul și performanța mentală au și ele nevoie și de hrană/combustibil”, adaugă ea.
Efecte ireversibile asupra celulelor pancreatice
De altfel, studii recente au indicat că postul intermitent crește nivelul de insulină din corp și chiar crește cantitatea de grăsime abdominală, producând efecte ireversibile asupra celulelor pancreatice.
Un astfel de studiu a fost efectuat de Ana Cláudia Munhoz Bonassa, cercetător la Universitatea Sao Paolo din Brazilia și este bazat pe studii mai vechi, care afirmă faptul că o astfel de alimentație crește cantitatea de stres oxidativ, precum și producția de radicali liberi, principalii vinovați pentru apariția diferitelor forme de cancer, boli cardiovasculare și neurologice.
Nu înseamnă că este cel mai bun plan alimentar
Postul din motive religioase este cu totul altceva. Dar când cineva ”postește” pentru pierderea în greutate, trebuie să rămână hidrataat în această perioadă, astfel încât corpul său să nu se înfometeze.
”Deși postul intermitent poate ajuta la slăbit, nu înseamnă că este cea mai bună și mai sănătoasă dietă sau cel mai bun plan alimentar de urmat pentru atingerea scopului”, spune Zoë Schroeder.