Un studiu publicat în Neurology sugerează că persoanele care urmează o dietă care seamănă mai mult cu dieta MIND pot avea un risc mai scăzut de afectare cognitivă. Dieta MIND, o combinație între dieta mediteraneană și dieta DASH, include legume cu frunze verzi precum spanacul și varza, cereale integrale, ulei de măsline, carne de pasăre, pește, fasole și nuci.
Efectele dietei MIND
Aceasta acordă prioritate fructelor de pădure în fața altor fructe și recomandă una sau mai multe porții de pește pe săptămână.
Studiul a implicat 14 145 de persoane cu o vârstă medie de 64 de ani, 70% albi și 30% negri.
Participanții au completat un chestionar privind dieta lor din ultimul an. Cercetătorii au analizat cât de mult se potriveau alimentele consumate de oameni cu dieta MIND.
Un punct a fost acordat pentru fiecare dintre următoarele:
- trei sau mai multe porții zilnice de cereale integrale
- șase sau mai multe porții săptămânale de legume cu frunze verzi
- una sau mai multe porții zilnice de alte legume
- două sau mai multe porții săptămânale de fructe de pădure
- una sau mai multe porții săptămânale de pește
- două sau mai multe porții săptămânale de carne de pasăre
- trei porții săptămânale de fasole
- cinci porții zilnice de nuci
- patru sau mai puține porții săptămânale de carne roșie
- una sau mai puține porții săptămânale de alimente fast-food sau prăjite
- una sau mai multe porții săptămânale de ulei de măsline
- una sau mai puține linguri de unt sau margarină pe zi
- cinci sau mai puține porții săptămânale de produse de patiserie și dulciuri
- un pahar de vin pe zi
Numărul total de puncte posibile a fost de 12.
Afectarea cognitivă s-a dezvoltat
Participanții au fost împărțiți în trei grupuri: scăzut, mediu și ridicat. Abilitățile de gândire și de memorie au fost măsurate la începutul și la sfârșitul studiului.
Afectarea cognitivă s-a dezvoltat la 532 de persoane, 12% din 4456 de persoane din grupul cu dietă scăzută; 617 persoane, 11% din 5 602 persoane din grupul mediu; și 402 persoane, 10% din 4086 de persoane din grupul înalt.
După ajustarea în funcție de factori precum vârsta, hipertensiunea arterială și diabetul, cercetătorii au constatat că persoanele din grupul cu regim alimentar ridicat prezentau un risc cu 4% mai mic de afectare cognitivă comparativ cu cele din grupul cu regim alimentar scăzut.
Participanții de sex feminin care au urmat cel mai îndeaproape dieta au prezentat o scădere cu 6 % a riscului de afectare cognitivă. Nu au prezentat nicio scădere a riscului în cazul participanților de sex masculin.
Persoanele care au urmat mai îndeaproape dieta MIND au declinat mai lent decât cele care nu au urmat-o, iar această asociere a fost mai puternică la participanții de culoare decât la participanții albi. Constatările justifică studii suplimentare pentru a examina aceste efecte diferite în rândul bărbaților și femeilor și al persoanelor de culoare și albe.