Diferența dintre ceapa albă și ceapa roșie. Multe tradiții culinare din întreaga lume consideră ceapa drept unul dintre ingredientele esențiale în bucătărie. Fie că sunt crude, murate, sotate, prăjite sau fierte, cepele sunt esențiale pentru un număr infinit de feluri de mâncare. Cu toate acestea, când vine vorba de alegerea unui tip de ceapă pentru un anumit preparat, adesea folosim ce avem la îndemână.
Jay Weinstein, chef și instructor în Arte culinare la Institutul de Educație Culinară explică pentru Simplyrecipes care este diferența dintre ceapa roșie și cea albă și care ar trebui folosite când facem anumite preparate.
Care este diferența dintre ceapa roșie și cea galbenă
Cea mai evidentă diferență între cele două este, desigur, culoarea. Cea roșie își capătă culoarea roșiatică-violet de la antocianine, un compus care dă o nuanță roșie, violet sau albastră afinelor, conopidei mov și vinetelor. Aceste antocianine nu numai că fac alimentele să arate frumos, ci sunt și antioxidanți legați de unele beneficii pentru sănătate, cum ar fi reducerea riscului de boli de inimă și cancer, potrivit Clinicii Cleveland.
Profilul nutrițional rămâne cam același
Toate tipurile de ceapă au multiple beneficii pentru sănătate, dar dacă sunteți în căutarea unui stimulent specific de antocianine, ceapa roșie este perfectă.
Profilul nutrițional al ambelor tipuri de ceapă rămâne cam același. Ambele conțin aproape aceeași cantitate de fibre și alți nutrienți precum flavonoide, vitamina C, calciu, fosfor și potasiu.
Cercetătorii de la Universitatea Guelph au îndepărtat un antioxidant (quercetina) din cinci tipuri diferite de ceapă și au plasat acest antioxidant în contact direct cu celulele din cancerul de colon. Cea roșie a ucis mai multe celulele din cancerul de colon decât oricare alt soi de ceapă, au observat autorii studiului.
Cele mai bune utilizări pentru ceapa roșie
„Superputerea cepei roșii este atracția pe care o are culoarea sa”, spune Weinstein. Datorită culorii superbe, ceapa roșie „oferă oportunități ideale de prezentare a unui preparat”, așa că e bine să o folosiți când doriți să adăugați culoare frumoasă unei salate sau unui sos.
„Păcat de acea salată grecească în care se pune ceapă albă!”, spune Weinstein. „Culoarea face parte din identitatea preparatului”, adaugă el.
Ceapa roșie murată vitalizează alimentele cu deficit de culoare
De asemenea, Weinstein adoră ceapa roșie murată adăugată într-un fel de mâncare.
„Ceapa roșie murată vitalizează alimentele cu deficit de culoare”, explică el.
Dincolo de diferența de culoare, ceapa roșie și cea albă au și câteva atribute culinare diferite care o fac pe prima superioară în anumite feluri de mâncare.
„Mai iute decât ceapa galbenă când este crudă, ceapa roșie adaugă un plus de aromă la sosuri, sandvișuri și salate”, spune Weinstein.
Ceapa albă are mai multe proprietăți antibiotice și antiinflamatoare
Atât ceapa roșie, cât și cea albă sunt destul de asemănătoare între ele în ceea ce privește textura și aroma. Au note de dulceață ușoară, fiind crocante și proaspete la gust.
Ceapa albă are o piele și o pulpă mai subțire în comparație cu cea roșie, care este mai cărnoasă și, prin urmare, o alegere potrivită ca agent de îngroșare în sosuri, ciorbe și supe. Ceapa albă are, prin natura ei, mai multe proprietăți antibiotice și antiinflamatoare în comparație cu cea roșie. De asemenea, ceapa albă nu este la fel de iute ca cea roșie.