Diferența dintre orezul brun și orezul alb. Care este cel mai bun de fapt

orez brun orez alb

SURSA FOTO: Dreamstime

Diferența dintre orezul brun și orezul alb. Cu siguranță, toți am auzit în ultimii ani că orezul brun este mai sănătos decât orezul alb. Dar cât de sănătos este, de fapt? Și chiar există o diferență notabilă între orezul alb și cel brun?

Orezul brun este o cereală integrală

Orezul brun și orezul alb sunt foarte asemănătoare, deoarece provin din același bob. Diferențele conținutului nutrițional rezultă din modul în care sunt procesate boabele. Când este recoltat, un bob întreg de orez conține trei componente principale: tărâțe, germenii și endosperm.

„Orezul alb a fost procesat pentru a îndepărta tărâțele și germenii”, spune Kim Yawitz, expertă în nutriție, potrivit Delish.

Acest lucru îndepărtează fibrele și mulți micronutrienți din cereale, lăsând mai mult amidon. Orezul brun, pe de altă parte, conține tărâțe și germeni, precum și endosperm. De aceea îl considerăm o cereală integrală.

Cerealele integrale care conțin mai multe fibre cresc timpul necesar corpului pentru a le procesa, încetinind viteza cu care energia din carbohidrați lovește sistemul tău. Acest lucru ajută să vă simțiți mai sătui mai mult timp și menține nivelul de zahăr din sânge constant. Deci, dacă încercați să stabilizați glicemia sau să dați jos câteva kilograme, alegerea orezului brun în locul orezului alb este, cu siguranță, utilă.

Și orezul alb oferă beneficii nutriționale

Orientările dietetice nu recomandă ca 100% din cerealele consumate să fie integrale, iar orezul alb – în special orezul alb îmbogățit – oferă beneficii nutriționale și se poate integra într-un plan alimentar sănătos.

Un avantaj secundar, dar mai critic, al orezului alb este că conține mai puțin arsenic decât cel brun. Arsenicul este un compus toxic care se găsește atât în ​​orezul alb, cât și în orezul brun, dar, conform Consumer Reports, orezul alb conține doar aproximativ 20% din cantitatea din orezul brun.

Orezul alb este un orez decorticat și ușor rafinat, care poate fi găsit sub mai multe tipuri și cu gusturi diferite și timp de gătire diferit (orez prefiert, orez instant sau rapid, cu bob lung sau basmati). Evident, este mai puțin nutritiv.

Cu toate acestea, cantitatea de nutrienți pe care vi le oferă este suficient de mare pentru a considera sănătoasă. Orezul brun este mai sărac în antioxidanți, dar prezintă conținut asemănător în vitamine, minerale și proteine cu orezul negru și roșu.

Atât orezul brun, cât și orezul alb au beneficii nutriționale și pentru sănătate și pot face parte dintr-un model de alimentație sănătoasă.

Nutrienții din cele două tipuri de orez

Orezul brun cu bob lung conține, într-o cană:

  • Calorii: 248.
  • Grăsimi totale: 1,96 g.
  • Proteine: 5,54 g.
  • Carbohidrați: 51,7 g.
  • Fibre: 3,23 g.
  • Zaharuri: 0,485 g.

Orezul alb cu bob lung conține:

  • Calorii: 205.
  • Grăsimi: 0,442 g.
  • Proteine: 4,25 g.
  • Carbohidrați: 44,6 g.
  • Fibre: 0,632 g.
  • Zaharuri: 0,079 g.

Atenție la timpul de preparare

Fie că alegeți orezul alb sau cel brun, rețineți diferența de timp de gătire.

Orezul brun are nevoie de aproximativ 35 până la 40 de minute pentru a fi gătit, în timp ce orezul alb necesită aproximativ 15 până la 20 de minute. Raportul dintre apă și orez este aproximativ același pentru ambele.