PNL și TNL susțin cota unică
Partidul Național Liberal (PNL) și Tineretul Naţional Liberal (TNL) susțin cota unică.
Miercuri, liberalii chiar au transmis un calcul realizat pentru un salariu brut de 10.000 de lei prin care le arată românilor diferenţa de venit net în cazul impozitării unice, faţă de impozitatea progresivă. Potrivit lor, impozitul progresiv înseamnă taxe mai mari. În schimb, la cota unică se plăteşte acelaşi impozit (10% în prezent), indiferent de cât se câştigă.
Tineretul Naţional Liberal (TNL) a pornit o campanie de informare în acest sens, intitulată „Susţinem cota unică, spunem «nu» impozitului progresiv”, prin care le prezintă românilor avantajele cotei unice de impozitare, în contrast cu dezavantajele introducerii impozitului progresiv.
„Uite așa vor unii să îți bage mâna în buzunar și să te lase cu mai puțin bani în cont la final de lună! Impozitul progresiv înseamnă taxe mai mari.
Cota unică înseamnă că vei plăti același impozit (10% în prezent), indiferent de cât câștigi. Iar de peste 20 de ani, acest sistem de impozitare funcționează foarte simplu: e eficient, ușor de înțeles și echitabil pentru toți!
Tu ce alegi? Unii vor impozit progresiv, noi nu! PNL și TNL susțin cu tărie cota unică!”, este mesajul postat, miercuri, pe pagina oficială de Facebook a Partidului Național Liberal (PNL).
Care este „linia roșie” a PNL?
De luna trecută, europarlamentarul PNL Rareș Bogdan a avertizat social-democrații că impozitul progresiv și cota unică formează „linia roșie” pentru Partidul Național Liberal (PNL).
Dacă se va schimba ceva anul viitor, liberalii vor părăsi coaliția de guvernare. El a dat asigurări că atât timp cât PNL se află la guvernarea țării, cota unică nu va fi modificată deloc.
„Pentru noi e linie roșie. Noi am trecut-o pentru prima dată în istoria ultimilor 33 de ani în Legea bugetului de stat, o inițiativă a colegilor mei Florin Roman și Bogdan Huțucă. Deci această cotă unică e una care pentru noi e linie roșie.
Dacă dl Ciolacu sau ceilalți doresc trecerea la impozitarea progresivă, înseamnă că doresc să se despartă de PNL, că nu mai au nevoie de colaborarea cu PNL și practic aruncă coaliția în aer.
Atât timp cât PNL se află la guvernare, nu se va modifica cota unică. Dacă dl Ciolacu crede că va putea câștiga alegerile singur și modifica cota unică din 2025, e proiectul domniei sale, nu e proiectul nostru”, a spus el, marți, în cadrul unei emisiuni TV.
În plus. PNL vrea ca impozitul pe dividende să rămână la 8%. În prezent, spune el, este supraîncărcată taxarea muncii și taxarea companiilor private.
Din punctul lui de vedere, Guvernul României trebuie să înțelegem că fără companiile private și taxele pe care ele le plătesc nu se pot plăti pensii și salarii. În altă parte trebuie căutate soluțiile, „nu în împovărarea mediului privat”, a precizat Rareș Bogdan.
„Iar pragul de 500.000 la microîntreprinderi considerăm că e unul care sprijină 380.000 de microîntreprinderi și nu putem renunța la acest prag și negociem cu Comisia. (…) Orice a introdus dl Ghinea (de la USR) în PNRR se poate negocia”, a adăugat oficialul român.
PNL vrea menținerea cotelor actuale
La rândul său, liderul liberalilor, Nicolae Ciucă, a vorbit despre angajamentele PNL-ului privind politica fiscală și relația cu mediul de afaceri. Din punctul lui de vedere, este importantă menținerea cotelor actuale și măsuri necesare pentru a sprijini creșterea economică.