Cea mai mare diferenţă între preţul mediu unitar al apartamentelor noi şi cel al locuinţelor vechi s-a înregistrat la Arad, unde unităţile noi sunt cu circa 43% mai scumpe decât cele vechi, potrivit analizei de piaţă realizată de Darian pe 27 de oraşe din ţară.
Pe pieţele din Bistriţa, Cluj-Napoca, Sibiu şi Constanţa se înregistrează şi anomalii, în sensul în care preţul apartamentelor vechi este mai mare decât al celor noi, cu procente cuprinse între 1% şi 2,9%.
Oltenia şi Muntenia sunt regiunile în care discrepanţa dintre cele două tipuri de locuinţe este cea mai mare, respectiv 16,8%, în timp ce în Moldova şi Dobrogea, diferenţa este de doar 8,2%.
Cele mai mici preţuri medii unitare la apartamentele vechi s-au înregistrat la Reşiţa unde acestea au fost de 529 de euro/mp, iar pe locul doi se situează Baia Mare cu 573 de euro/mp.
Pentru apartamentele noi cele mai mici preţuri s-au raportat la Baia Mare, unde preţul mediu unitar a fost de 585 de euro/mp, urmat de Bistriţa, unde s-a înregistrat un preţ mediu unitar de 626 de euro/mp.
Cele mai mari preţuri atât la apartamentele vechi, cât şi la cele noi, s-au înregistrat în Bucureşti, cu 1.089 şi respectiv 1.309 euro/mp, pe locul doi situându-se municipiul Cluj-Napoca, cu circa 1.045 şi respectiv 1.026 euro/mp.
Analiza are la bază preţurile de tranzacţionare, înregistrate de compania de evaluare Darian într-o bază de date creată din rapoartele de evaluare pe care le face anual. Compania a înregistrat în 2010 o cifră de afaceri de 2,6 mil. euro, în creştere cu 8% faţă de 2009 şi deţine o cotă de 10% din piaţa de evaluare, care a ajuns anul trecut la 25 mil. euro.