Stagiul de cotizare este totalul timpului pentru care s-au plătit contribuțiile
Stagiul de cotizare, potrivit Casei Naționale de Pensii Publice, este perioada de timp pentru care s-au datorat contribuţii de asigurări sociale la sistemul public de pensii. Ea este echivalentă și cu „perioada pentru care asiguraţii cu declaraţie individuală de asigurare sau contract de asigurare socială au datorat şi plătit contribuţii de asigurări sociale la sistemul public de pensii.
Stagiul este, pe scurt, timpul cumulat în care am plătit contribuții sociale către stat. Aici intră și cele plătite de angajator. Totodată, și cele plătite de angajat (sănătate, pensii, beneficii sociale).
Perioadele în care o persoană a lucrat legal și a plătit contribuții de asigurări sociale în alte țări europene sunt luate în calcul la stagiul de cotizare. De asemenea, perioadele în care cineva se află în șomaj sunt considerate stagii de cotizare în anumite situații. La acestea se adaugă și perioadele de șomaj.
Cei care desfășoară activități prin PFA și nu plătesc contribuțiile, nu vor avea acea perioadă inclusă în stagiul de cotizare.
Ce este vechimea în muncă?
Codul Muncii spune că vechimea este munca prestată în temeiul unui contract individual de muncă. Ea nu ține cont de contribuții. În schimb, se referă exclusiv la anii efectivi de muncă ai unui individ.
Stagiul determină anumite beneficii precum pensia. Vechimea este importantă în stabilirea anumitor drepturi sau privilegii în cadrul relației de angajare. cele două concepte sunt complementare.
„Vechimea în muncă se referă la perioada de timp în care o persoană a lucrat efectiv în baza unui contract individual de muncă. Aceasta este definită în alineatul 4 din articolul 16 din Codul Muncii. (…) De asemenea, stagiul de cotizare poate fi egal cu vechimea în muncă sau mai mare, adăugându-se și alte perioade precum cea a studiilor”, potrivit sursei citate.
Este important ca fiecare persoană să fie conștientă de obligațiile lor legale referitoare la plata contribuțiilor sociale pentru a se asigura că au un stagiul de cotizare adecvat pentru a beneficia de o pensie adecvată.
Cursurile sau stagiile de formare profesională pot fi considerate stagii de cotizare în sistemul de asigurări sociale de stat, contribuind la extinderea vechimii în muncă a unei persoane. Aceasta poate avea un impact pozitiv asupra beneficiilor ulterioare ale angajatului, inclusiv a pensiei.