Dacă ați consumat aceste tipuri de orez, probabil că anumite rețete vă plac mai mult din punctul de vedere al gustului. Dar, dacă doriți o comparație din punct de vedere nutrițional, ar fi bine să cunoașteți diferențele care există între aceste tipuri de orez.
Diferențele între tipurile de orez nu sunt foarte mari, dar uneori trebuie luate în considerare. Potrivit US News, este important să știți că orezul alb se obține prin decorticare, astfel încât se elimină complet germenii și tărâțele pe care le-ar putea conține și poate scădea conținutul în fibre.
Cerealele sunt o parte importantă a unui plan de alimentație sănătoasă, deoarece oferă calorii și nutrienți. Cerealele integrale și cerealele îmbogățite furnizează fier, folosit pentru a transporta oxigenul în sânge.
Cerealele integrale au beneficii suplimentare, cercetările arătând că pot ajuta la reducerea riscului unor boli cronice, cum ar fi bolile de inimă. În plus, consumul de alimente din cereale integrale care conțin fibre, ca parte a unei diete generale sănătoase, poate ajuta la susținerea digestiei sănătoase.
Și orezul alb oferă beneficii nutriționale
Orientările dietetice nu recomandă ca 100% din cerealele consumate să fie integrale, iar orezul alb – în special orezul alb îmbogățit – oferă beneficii nutriționale și se poate integra într-un plan alimentar sănătos.
Orezul brun și cel alb au beneficii nutriționale și pentru sănătate
Orezul alb este de fapt orez decorticat și ușor rafinat, care poate fi găsit sub mai multe tipuri și cu gusturi diferite și timp de gătire diferit (orez prefiert, orez instant sau rapid, cu bob lung sau basmati). Evident, este mai puțin nutritiv.
Cu toate acestea, cantitatea de nutrienți pe care vi le oferă este suficient de mare pentru a considera că este extrem de sănătoastă. Orezul brun este mai sărac în antioxidanți, dar prezintă conținut asemănător în vitamine, minerale și proteine cu orezul negru și roșu.
Atât orezul brun, cât și orezul alb au beneficii nutriționale și pentru sănătate și pot face parte dintr-un model de alimentație sănătoasă.
Care sunt nutrienții conținuți în cele două tipuri de orez
Orezul brun cu bob lung conține, într-o cană:
Calorii: 248.
Grăsimi totale: 1,96 g.
Proteine: 5,54 g.
Carbohidrați: 51,7 g.
Fibre: 3,23 g.
Zaharuri: 0,485 g.
Orezul alb cu bob lung conține:
Calorii: 205.
Grăsimi: 0,442 g.
Proteine: 4,25 g.
Carbohidrați: 44,6 g.
Fibre: 0,632 g.
Zaharuri: 0,079 g.
Aveți grijă la timpul de preparare
Fie că alegeți orezul alb sau cel brun, rețineți diferența de timp de gătire.
Orezul brun are nevoie de aproximativ 35 până la 40 de minute pentru a fi gătit, în timp ce orezul alb necesită aproximativ 15 până la 20 de minute. Raportul dintre apă și orez este aproximativ același pentru ambele.