Diferențe salariale România-Europa. Care este situația în domeniul medical
Diferențe salariale România-Europa. Diferențele în câștigurile românilor sunt determinate de tipul de meserie, vechimea în muncă și nivelul de educație.
Disparitățile în ceea ce privește salariile oferite medicilor specialiști variază semnificativ între țările europene. Remunerația unui medic în România este de aproximativ 24.000 de euro brut pe an, în funcție de specializare. Aceasta este de șase ori mai mică decât în Germania și la jumătate față de situația din Portugalia.
Există și țări în care medicii sunt remunerați la niveluri comparabile cu cele din România, cum ar fi Letonia sau Polonia. În contextul salariilor, în România, o asistentă medicală principală poate câștiga puțin peste o mie de euro lunar. Pe de altă parte, o simplă asistentă obține doar 980 de euro lunar.
În ciuda faptului că cei la început de carieră câștigă mai puțin, să ne concentrăm pe salariul mediu. Astfel, un asistent medical câștigă în medie 11.760 de euro anual. Asistentele medicale din Germania se bucură de unul dintre cele mai ridicate salarii, ajungând peste 46.000 de euro pe an.
Spania, Franța și Italia sunt, de asemenea, printre țările cu salarii competitive pentru personalul medical.
Diferențe mari și pentru șoferii de camion și profesori
Remunerația profesorilor români este, în medie, de aproape patru ori mai mică decât cea a colegilor lor din Germania. În România, salariul mediu anual brut se situează în jurul sumei de 14.700 de euro, în timp ce în țări precum Finlanda, dascălii pot câștiga peste 43.000 de euro pe an. Cu toate acestea, în țări precum Letonia, Slovacia, Ungaria și Polonia există profesori care încasează mai puțin de 10.000 de euro brut anual.
Diferența în salariile șoferilor de camion din România comparativ cu cele din Italia este semnificativă, fiind la aproximativ jumătate. Cu toate acestea, există și o veste bună. În timp ce în România salariul poate ajunge până la 1200 de euro, în țări precum Croația, Serbia sau Ungaria, unii șoferi pot câștiga sub 500 de euro. Totuși, trebuie avut în vedere că nivelul cheltuielilor poate fi diferit.
Potrivit datelor Eurostat, cheltuielile gospodărești în raport cu PIB-ul sunt mai ridicate în state precum Portugalia, Croația sau Grecia în comparație cu situația din România.
În state precum Italia, Germania și Suedia, unde am indicat că salariile sunt mai mari pentru anumite categorii de persoane, proporția cheltuielilor gospodărești raportate la PIB este mai mică în comparație cu situația din România.
Cu toate acestea, când privim cu atenție anumite tipuri de cheltuieli, putem observa că România se situează în coada clasamentului european în ceea ce privește cheltuielile pentru locuință, apă sau electricitate.