Diferențele de taxe privind jocurile de noroc online în Europa (P)

Jocurile de noroc reprezintă sectorul cu cea mai mare accesiune în Europa și acestea își vor continua creșterea datorită legislației  în acest sector care oferă o portiță pentru deschiderea mai multor piețe.

Piața europeană este cea mai mare piață de jocuri online din întreaga lume. Din câștigurile de peste 35 miliarde de euro obținute din jocurile de noroc peste jumătate dintre acestea au fost generate pieței UE. Acest lucru se datorează mai multor factori însă printre factorii principali se numără legislația, caracterul inovator și serviciile informatice de care dispune Europa.

Ultimul raport estimat din anul 2016 privind piața jocurilor de noroc din Europa arăta că dimensiunea pieței europene a jocurilor de noroc era estimată la  peste 14,3 miliarde de euro însă pentru un raport exact și concret cel mai indicat este să luați la cunoștință  de rapoartele anuale ale juristicțiilor de licențiere cum ar fi Autoritatea pentru Jocuri de Noroc din Malta (denumită MGA – Malta Gaming Authority) sau Comisia pentru jocuri de noroc din Marea Britanie (Gambling Commission).

Dezvoltarea tot mai rapidă a internetului și a aplicațiilor are un impact pozitiv asupra sectorului jocurilor de noroc online deoarece piața mondială jocurilor de noroc este estimată să genereze venituri înă în anul 2023 de peste 66,2 miliarde de euro poți vedea un exemplu de website de jocuri de noroc gen Wetten.com ca să-ți efectuezi o idee despre ceea ce este vorba în aceasă industrie în plină dezvoltare.

Fiecare țară are regulile sale și în multe dintre țări jucătorii trebuie să achite taxe în urma câștigurilor pe care aceștia le încasează din jocurile de noroc online sau fizice.

Orice industrie este supusă impozitelor iar jocurile de noroc cu atât mai mult nu reprezintă o excepție, taxele în unele dintre tări fiind foarte mari. În cazul în care dorești să testezi, poți vizita  https://wetten.com/casino/netent/gonzos-quest/.

Principala sursă de venit pentru taxe din cadrul jocurilor de noroc o reprezintă pariurile și însuși jocurile de noroc însă anumite țări impun taxe și jucătorilor pentru câștigurile pe care aceștia le realizează, mai jos vom exemplifica și explica câteva dintre principalele țări europene și diferențele privind taxele pe care firmele și/sau jucătorii trebuie să le plătească în legătură cu jocurile de noroc.

România

Organizația care reglementează jocurile de noroc este Oficiul National pentru Jocuri de Noroc, astfel companiile care activează în România au obligația de a achita 2% din taxa de participare pentru organizarea de jocuri de noroc, venituri din premii şi din jocuri de noroc cota de impozit este de 10%. Veniturile din jocuri de noroc se impun prin reţinere la sursă. Impozitul se stabileste sub forma unui barem care se regăsește pe site-ul Ministerului de finanțe. Obligaţia calculării, reţinerii şi plăţii impozitului revine organizatorilor/plătitorilor de venituri. Companiile în afară de aceste venituri mai trebuie să achite și o serie de taxe către ONJN cum ar fi: taxa de viciu în valoare de 400 euro/ aparat, taxă anuală de autorizare a jocurilor de noroc, taxă pentru obtinerea licentei de organizare a jocurilor de noroc, taxă pentru obținerea autorizației de exploatere a jocurilor de noroc, taxă specială pentru videoloterie, taxă de viciu pentru jocurile de noroc caracteristice slot machine, taxe administrative pentru solicitarea licenței pentru jocurile de noroc la distanță precum și alte taxe în funcție de solicitari.

Bulgaria

În Bulgaria gamingul online a fost reglementat încă din anul 2008, în prezent există peste 15 firme licențiate de către SGC. Jucătorii nu trebuie să achite nicio taxă însă se aplică taxe pentru firmele ce activează în acest domeniu astfel pentru cazinourile online 20% din venituri, pentru cazinourile fizice se aplică  o taxă de licențiere în valoare de 100,000 leva + o taxă lunară per aparat. Pentru celelalte categorii, mai exact pariurile sportive, loteriile sau bingo se aplică o taxă de 15% din venituri.

Germania

Germania consideră jocurile de noroc în adevăratul sens al cuvântului jocuri de noroc astfel taxele în această țară sunt destul de ridicate cu toate că legsilația este una dintre cele mai greu de înțeles atât din partea jucătorilor cât și din partea operatorilor.

Jucătorii sunt obligați să plătească 5% din venituri, cazinourile fizice trebuie să achite către stat taxe în valoare de până la 80% din venituri, cazinourile online au o cota de TVA de 19%, pariurile sportive indiferent că sunt online sau fizice sunt obligate prin lege să achite o taxă de 5% din pariurile care se realizează, operatorii de sloturi ce nu funcționează în cazinouri trebuie să achite o taxă începând de la 12% ce poate ajunge până la 20% din valoarea GGR, pe când loteriile trebuie să achite 16,66% din miză.

Finlanda

Conceptul de loterie în Finlanda face referire la slot machines, așadar impozitarea în cadrul acestei țări este comună tuturor formelor de noroc.

Jucătorilor nu le este impozitat venitul cu mici excepții pe când cazinourile și loteriile sunt obligate să achite o taxă de 10% din GGR + 30% din câștigurile efectuate.

Austria

Legislația nu este atât de permisivă în Austria și taxe pot ajunge până la 85% din mize. Loteriile au obligația de a achita un procent intre 2% și 17,5%. Veniturile din jocurile de noroc a generat penru Austria peste 8% din veniturile totale ale țării.

Danemarca

Danemarca este țara care deține unul dintre cele mai riguroase sisteme fiscale în ceea ce privește jocurile de noroc pentru cazinourile fizice. Ca și în Austria jucătorii nu sunt obligați să pătească taxe pentru veniturile obținute din jocurile de noroc pe când  cazinourile fizice trebuie să achite următoarele taxe: 45% din GGR, 75% în cazul în care suma  depășeste 4 milioane de DKK.

Loteriile achită taxe cuprinse între 15-17,5% pentru câștigurile ce depășesc 26 de euro iar pariurile sportive sunt taxate cu 20% din GGR.

Regatul Unit

În cadrul Regatului Unit cele mai duri legi e aplică cazinourilor fizice care sunt obligate să achite o taxă de 15-50% în funcție de venituri iar cazinourile online sunt taxate cu 21% din venituri începând cu luna Octombrie 2019, iar în prezent sunt taxate cu 15% din profit. Loteriile plătesc o taxă de 15% din profit iar afacerile de tip bingo doar 10% din profit. Persoanele fizice nu sunt obligate să achite taxă din veniturile pe care le realizează din jocurile de noroc.

Cehia

Jucătorii, persoane fizice din Cehia nu sunt obligați să achite taxă pentru veniturile aferente jocurilor de noroc însă persoanele juridice, mai exact cazinourile fizice trebuie să achite 19% impozit pe profit + 35% impozit venit. Pentru organizatorii de pariuri sportive  taxele  sunt 19 impozit profit  + 23% impozit venit.

Franța

Taxarea în Franța este una strictă pe când Monaco este văzut drept un paradis fiscal pentru jocurile de noroc. Jucătorii în cadrul acestei țări sunt impozitați în felul următor, în cazul în care acestia câștigă venituri ce depășesc 1500 euro sunt impozitați cu 12%. Cazinourile fizice sunt impozitate cu până la 83,5% din venituri iar loteriile cu 69,1% din mize ( minus câștingurile) + TVA de 19,6%.

Dacă este să luam în vedere și pariurile sportive, cursele de cai, câini  sau alte activități de acest gen, acestea sunt impozitate atfel: procent din suma totala a pariurilor + taxa aferentă contribuțiilor sociale datorate.

Impozitarea în Franța acoperă fiecare segment al vieții și sunt impozitate până și cadourile primite de către prieteni sau familie.

Dacă este să ne rezumăm la 10 cele mai mari țări referitoare la taxele pentru jocuri de noroc putem să spunem că Germania se află pe primul loc în Europa urmată  de Franța. Ca un clasament al țărilor avem următoarele: Germaina – până la 90%, Franța – până la 80%, Austria – până la 80%, Luxemburg – până la 80%, Danemarca – până la 75%, Polonia – – până la 50%, Marea Britanie – până la 50% GGY.