În prezent, pe piață există o gamă variată de elevatoare auto. Cele mai căutate elevatoare din această categorie sunt cele cu patru și cu două coloane. Elevatoarele auto mai puțin căutate sunt elevatoarele foarfecă, elevatoare portabile și elevatoarele de parcare.
Elevatoare cu patru coloane
Această categorie de elevatoare oferă celor care le achiziționează multă versatilitate atunci când ridică obiecte grele. În general, fiindcă au patru coloane au o capacitate mai mare și suport suplimentar în comparație cu elevatoarele cu două coloane. De asemenea, sunt foarte ușor de utilizat datorită metodei care implică cuplarea roților mașinii. Multe ateliere auto preferă să folosească un elevator cu patru coloane în locul altui tip de echipament.
Dacă elevatoarele cu patru coloane sunt de capacitate mică pot fi transformate în elevatoare portabile prin adăugarea unui pachet opțional de roți. În plus, sunt perfecte pentru rezolvarea problemelor de parcare, deoarece se pot stivi pe ele până la două vehicule atunci când este spațiu disponibil.
Pe de altă parte, datorită materialului din care sunt fabricate, elevatoarele cu patru coloane sunt puțin mai scumpe decât cele cu două coloane. Și dacă intenționați să utilizați un elevator cu patru coloane pentru a efectua reparații la roți sau la frâne, va trebui să investiți în punți rulante pentru a scoate mașina de pe șine.
Având în vedere caracteristicile legate de mobilitate, capacitate sau parcare a vehiculelor, nu există o soluție mai bună decât alegerea unui elevator auto cu patru coloane.
Elevatoare cu două coloane
Cel mai întâlnit tip de elevator auto este cel cu două coloane. Datorită coloanelor puternice și brațelor de susținere stabile, acesta este capabil să țină la o înălțime confortabilă atât pentru mecanicii profesioniști, cât și pentru cei amatori o mare varietate de mașini. Cu toate acestea, cele mai bune motive pentru a cumpăra un elevator cu două coloane am putea spune că sunt prețul, economia convenabilă de spațiu, accesul complet și neobstrucționat la roți.
Elevatoarele cu două coloane sunt, de asemenea, considerate simetrice și asimetrice. Cele simetrice sunt ușor de identificat, deoarece coloanele lor orientate una către cealaltă sunt foarte asemănătoare, iar brațele lor susțin fiecare 50% din sarcină. În schimb, elevatoarele asimetrice au brațe cu funcție de rotire, care nu au aceeași lungime în față sau în spate și au coloane care se pot roti. Rezultatul este un acces mai bun la ușile vehiculului, oferind mecanicului acces direct la interiorul mașinii, chiar și atunci când vehiculul este ridicat.
Indiferent dacă sunt simetrice sau asimetrice, aceste elevatoare sunt potrivite pentru mașinile ușoare. Diferențele sunt foarte mici, cu excepția cazului în care le veți folosi într-un atelier în care se vor repara vehicule grele și neechilibrate.
În general, am putea spune că elevatoarele cu două coloane sunt potrivite pentru atelierele industriale unde se lucrează cu mașini sau camioane care sunt elevate și coborâte toată ziua.
Elevatoare foarfecă
Este un termen larg care cuprinde toate elevatoarele auto care își măresc capacitatea de încărcare cu mecanisme de tip acordeon. În funcție de configurația cilindrilor și de creșterea tijelor, o elevare foarfecă poate fi descrisă ca fiind de tip „X”, tip paralelogram sau tip pantograf.
Pe piață există o gamă variată de elevatoare tip foarfecă, de diverse capacități și înălțimi pentru a satisface atât nevoile profesioniștilor, cât și amatorilor cărora le place să-și repare singuri mașinile. Elevatoarele cu înălțime redusă pot fi elevate 36 de centimetri deasupra solului, cele cu înălțime medie de la 36 până la 48 de centimetri, iar elevatoarele foarfecă pot atinge înălțimi ce depășesc aceste cifre.
Elevatoarele foarfecă își măresc, de asemenea, dimensiunea atunci când capacitatea lor de încărcare este mai mare. De exemplu, cele de tip paralelogram sunt cunoscute pe piață pentru capacitatea lor enormă de elevare.
Datorită profilului redus, asamblarea lor este o operațiune foarte simplă. Pentru aceste tipuri de elevatoare ar putea fi necesare unele retușuri ușoare atunci când este necesară andocarea cadrului mașinii.
Atunci când nu sunt folosite, elevatoarele foarfecă se pot strânge, ceea ce le face ideale pentru uz casnic. Cu toate acestea, acestea nu pot fi utilizate pentru a stivui două vehicule și, datorită mecanismelor lor de elevare de sub roți, este imposibil ca mecanicul să lucreze sub vehicul.
În concluzie, elevatoarele foarfecă sunt o alegere populară atât pentru utilizatorii casnici, cât și pentru profesioniști, și merită luate în considerare.
Dacă aveți nevoie de oricare dintre cele trei tipuri de elevatoare auto menționate mai sus, vă recomandăm să intrați în magazinul online, eqp.ro, unde veți găsi o gamă variată de astfel de echipamente produse de firme de renume din întreaga lume.