Problemele de planificare a banilor sau dificultăţile în efectuarea operaţiilor financiare pot fi simptomul senilităţii premature sau chiar a debutului sindromului Alzheimer.
Oamenii de ştiinţă spun că dificultăţile pecuniare pot fi un indicator util pentru doctorii care tratează pacienţi cu deficit de memorie. Studii anterioare au arătat că atunci când un pacient are probleme în rezolvarea treburilor casnice sau pur şi simplu „nu se mai descurcă cu banii” din cauza unei planificări deficitare a bugetului personal, acesta ar putea prezenta simptome timpurii ale unor boli precum Alzheimer.
Echipa de medici de la University of Alabama din Birmingham a făcut studii pe 97 de personae cu deficienţă cognitivă minoră , dintre care 25 au dezvoltat sindromul Alzheimer în timpul perioadei de studiu. Rezultatele pacienţilor au fost comparate cu performanţele a 76 persoane sănătoase, fără problemede de memorie.
Instrumentul pe care l-au folosit se numeşte “Instrument de Capacitate Economică” (include înţelegerea unei declaraţii bancare, folosirea unui carnet de cecuri, plata facturilor, numărarea banilor şi operaţii de schimb valutar) pentru a le măsura aptitudinile pe o perioadă delimitată.
Pacienţii care au dezvoltat Alzheimer au avut rezultate cu 6% mai slabe la sfârşitul perioadei de studiu şi abilitatea de a folosi un carnet de cecuri a scăzut cu 9%, însă restul pacienţilor şi-au înbunătăţit performanţele. “Fraudarea bătrânilor este deja o problemă serioasă, şi studiul nostru arată că inclusiv pacienţii cu un uşor deficit de memorie pot deveni uşor victimele unor astfel de fraude”, a spus profesorul care a condus studiul, Daniel Marson, pentru Medical News Today.
Printre sfaturile de care familia ar trebui să ţină cont sunt adoptarea unui plan financiar mai riguros, transferarea responsabilităţilor financiare către alţi membri ai familiei şi supravegherea operaţiunilor financiare efectuate de pacient.