Postul Digi 24, deținut de operatorul de cablu RCS&RDS, nu va fi retransmis de UPC, deși televiziunea de știri s-a declarat liberă la retransmisie și a fost inclusă pe lista “must-carry”, publicată de CNA pe 4 februarie, scrie paginademedia.ro

Consiliul Național al Audiovizualului a aprobat, în ședința de ieri, grila distribuitorului UPC fără ca Digi 24 să se regăsească printre posturile retransmise.

    Grila a fost votată la pachet cu cu a altor sute de cabliști. CNA a aprobat cu unanimitate de voturi nu doar modificările din grilele UPC, conform noii grile must-carry, ci a votat, “la pachet” un total de 236 de avize de retransmisie ale distribuitorilor de cablu, care au fost depuse până la acest moment.

Reprezentanții UPC s-au prezentat în fața membrilor Consiliului pentru a le fi aprobată grila care conține noile posturi intrate în “must-carry”. Potrivit acestora, grila de programe a pachetului analogic a UPC nu conține mai mult de 51 de canale.

 “La baza analogică (grila de programe analogică – n.r.) care cuprinde 51 de canale, Digi 24 nu se califică. 25% din 51 de programe înseamnă 12 și un pic, iar Digi 24 s-a calificat pe locul 13 din lista must-carry (…) În legătură cu listele de programe considerăm că am aplicat principiul must-carry, în privința celorlalte canale care nu s-au încadrat în limita a 25% suntem deschisi la discutii”, a spus Bogdan Bucurei, director managementul produselor la UPC.

Viorel Vasile Buda, vicepreședintele CNA, a remarcat că 25% din 51 înseamnă peste 12,6 și normal ar fi fost ca această cifră să fie “rotunjită în sus”.

Narcisa Iorga, un alt membru CNA, a spus “scuza reprezentantului UPC nu are nicio logică, nici măcar una matematică”, mai scrie paginademedia.ro.

Mai mult decât atât, Narcisa Iorga, membru CNA, a propus o somație publică în cazul UPC pentru că nu a respectat articolul 82 din Legea audiovizualului, mai exact pentru că nu a introdus în grila sa postul Digi 24. Sancțiunea propusă de Iorga a primit doar trei voturi (Narcisa Iorga, Florin Gabrea și Christian Mititelu).

RDS, lovit în plin de concurenţă: Digi 24 ar fi trebuit să se vadă pe toate televizoarele din România

Digi 24 ar fi trebuit să se vadă din 6 martie pe toate televizoarele din România, însă marii cabliști refuză preluarea postului, scrie hotnews.ro.

În cazul principalului concurent, UPC, RCS&RDS spune ca aceasta companie nu a intreprins nici procedurile preliminare pentru a putea include noul post in grila sa. Compania anunta ca va apela la toate masurile legale pentru ca postul must-carry sa fie introdus in grilele operatorilor.

Reportervirtual.ro mentiona ca “UPC invoca necesitatea unui aviz al Consiliului Concurentei in materie, fiind vorba despre primul caz in care postul de televiziune al unui cablist ar trebui preluat si difuzat de ceilalti cablisti. Acest lucru, potrivit unor surse de la UPC, poate duce, in viitor, la “politica faptului implinit” si in privinta altor posturi, precum Digi Sport, de pilda”.

Pe de alta parte, reprezentantii Romtelecom – companie care detine si reteaua Nextgen – spun intr-o serie de raspunsuri transmise marti HotNews.ro ca Romtelecom a asteptat o pozitie oficiala de la Consiliul Concurentei si, deoarece aceasta nu a venit pana la expirarea termenului legal pentru aplicarea noii liste must-carry, compania a decis sa nu introduca Digi24 in grila sa. Iar Romtelecom sustine ca “introducerea canalului apartinand unui alt operator in propria grila de canale TV constituie o incalcare a principiilor concurentei”.