Oficial în București sunt doar 363 de clădiri cu „bulină roșie” dar numărul real al imobilelor cu probleme ar fi mult mai mare. Pe lista clădirilor cu probleme există, în plus, un număr de 1.600 de imobile încadrate în așa-numita categorie „Urgențe”, în urma expertizei realizate în anii 1990.
Numărul blocurilor cu probleme ar fi mult mai mare
Majoritatea acestor clădiri catalogate drept „Urgențe” ar intra însă în „clasa 1 risc seismic”, dacă ar fi re-expertizate, consideră un inginer structurist. Autoritățile, din păcate nu s-au grăbit să facă o reexpertizare a acestor imobile. În ultimii 25 de ani primăria a reexpertizat doar 476 de astfel de clădiri.
Pe lângă cele încadrate în cunoscutele clase de risc seismic (I, II, III, IV), există și peste 1.600 de imobile listate în așa-numita categoria „Urgențe”, mai exact, categoriile „Urgență 1”, „Urgență 2” și „Urgență 3”.
„Blocurile încadrate în categoria «Urgențe» sunt blocurile expertizate în anii 1990, mai precis între 1991-1997, de către niște experți tehnici și declarate periculoase. În pericol de colaps, chiar”, a declarat pentru digi24.ro, Matei Sumbasacu, inginer structurist.
Doar 476 clădiri au fost reexpertizate
În acest context, Administrația Municipală pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic a fost chestionată în privința numărului exact de clădiri „Urgențe” care au fost reexpertizate conform noilor norme și categoriile de risc seismic în care au fost reîncadrate.
„După modificarea şi completarea în anul 1996 a capitolelor 11 şi 12 din Normativul P100-92 şi în baza Ordinului Comun S.G.G./ M.L.P.A.T. nr.770/6.173/NN/1997, o parte dintre experţii tehnici, persoane fizice sau juridice, autorizaţi care au elaborat expertize tehnice începând cu anul 1992, au încadrat construcţiile în clase de risc seismic corespunzătoare, prin Note tehnice justificative. Au fost încadrate în clasa de risc seismic corespunzător 476 clădiri – fiind elaborate 481 încadrări deoarece 5 clădiri au mai multe corpuri și încadrări diferite.
Situația pe clase de risc seismic după elaborarea Notelor tehnice justificative este următoarea: 347 de clădiri au fost trecute în clasa de risc seismic Rs I, 107 clădiri au fost trecute în clasa de risc seismic Rs II, 26 de clădiri au fost trecute în clasa de risc seismic Rs III și o clădire a fost trecută în clasa de risc seismic Rs IV”, se arată în răspunsul oferit de AMCCRS sursei citate.