Digitalizare ANAF aduce beneficii. Boloș: Veniturile au crescut la 300 de miliarde de lei

anaf

SURSA FOTO: Ilona Andrei / G4Media

Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a anunțat joi, 12 septembrie, că digitalizarea a majorat încasările la bugetul de stat. Acesta a precizat că măsurile nu sunt pe placul tuturor, însă ele aduc bani.

Veniturile au crescut la 300 de miliarde de lei

Marcel Boloș, Ministrul Finanțelor, a subliniat că digitalizarea ANAF începe să aducă beneficii semnificative. Potrivit acestuia, la sfârșitul verii, veniturile bugetare nete au crescut la 300 de miliarde de lei, conform ultimei declarații a ministrului.

Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, se bucură de rezultate remarcabile după implementarea digitalizării sistemului fiscal. Veniturile bugetare au crescut cu 50 de miliarde de lei față de anul precedent, dintre care aproape 10 miliarde provin exclusiv din TVA.

Ministrul a declarat că, încă de la început, a fost convins că extinderea serviciilor digitale și asigurarea interoperabilității sistemelor IT vor contribui la creșterea conformării și la îmbunătățirea eficienței organizaționale a ANAF.

El a explicat că pachetul destinat colectării extinse de date, care include implementarea sistemelor SAF-T, e-Factura, e-Transport, interconectarea caselor de marcat și interoperabilitatea bazelor de date, a condus la furnizarea de date fiscale consistente pentru sistemul de analiză de risc.

Aceasta, a spus el, a avut drept rezultat reducerea evaziunii fiscale și creșterea veniturilor colectate.

”Eu am spus-o de la bun început: extinderea serviciilor digitale și asigurarea interoperabilității sistemelor IT vor contribui la creșterea conformării, precum și la îmbunătățirea eficienței organizaționale a ANAF.

Pachetul dedicat colectării masive de date, prin implementarea sistemelor SAF-T, e-Factura, e-Transport, interconectarea caselor de marcat, precum și interoperabilitatea bazelor de date, au dus la furnizarea de date fiscale consistente către sistemul de analiză de risc, activitate care se traduce prin reducerea evaziunii fiscale și la creșterea veniturilor colectate”, spune acesta.

SURSA FOTO: Facebook, Marcel Boloș

Măsurile nu sunt pe placul tuturor

Ministrul Marcel Boloș recunoaște că nu toate persoanele vor fi mulțumite de măsurile adoptate, dar este încrezător că aceste măsuri vor contribui la menținerea echilibrului bugetar.

Ministrul Boloș a menționat că există critici față de măsurile luate, unele fiind justificate, iar altele nu. A subliniat că unii se opun implicării ANAF în activitățile lor și își fac vocea auzită. Cu toate acestea, a afirmat că echipa sa rămâne deschisă la observații și că se străduiesc să-și îmbunătățească sistemele prin dialog și colaborare cu mediul de afaceri. În final, a subliniat că digitalizarea implementată se dovedește a fi esențială pentru menținerea echilibrului bugetar.

”Sigur că sunt și critici, unele justificate, altele de fațadă. Unora nu le convine ca ANAF să se bage în treaba lor și știu să își facă vocea auzită. Noi rămânem însă deschiși la orice observații și încercăm să ne îmbunătățim sistemele prin dialog și cooperare cu mediul de afaceri. Cert este că măsurile de digitalizare pe care le-am implementat se dovedesc a fi, în cele din urmă, cheia pentru asigurarea echilibrului bugetar.”, continuă acesta.

 

ANAF a colectat cu 17,8% mai mult în primele 5 luni

ANAF a raportat o creștere de 17,8% a încasărilor în primele cinci luni ale anului 2024, comparativ cu aceeași perioadă din anul trecut, totalizând 175,19 miliarde lei.

Programul de încasări venituri bugetare a fost realizat în proporție de 101,2%, depășind cu 2,09 miliarde lei obiectivul stabilit de Ministerul Finanțelor, care era de 173,1 miliarde lei.

În primele cinci luni ale anului 2024, veniturile nete colectate de ANAF reprezintă 9,9% din PIB, marcând o creștere de 0,6 puncte procentuale față de aceeași perioadă din 2023, când ponderea era de 9,3%.