Dosarelor de pensie s-au digitalizat în proporţie de peste 99%

Ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Bogdan Ivan, a anunțat joi, 30 mai 2024, că, în prezent, dosarele de pensie s-au digitalizat în proporție de peste 99%. Se lucrează cu specialiști ai Ministerului Muncii și Protecției Sociale într-un format hibrid de mai bine de nouă luni.

Tot ceea ce ține de hub-ul de servicii al Ministerului Muncii și Protecției Sociale, inclusiv Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială și DGASPC-urile, se află într-o formă extrem de avansată.

Bogdan Ivan
Bogdan Ivan (SURSA FOTO: Facebook, Bogdan Ivan)

În prezent, pot fi consultate date referitoare la pensionare pe site-ul oficial al Ministerului Muncii și Protecției Sociale într-un format de versiune beta, ce este încă în testare.

Imediat după ce întregul sistem al Ministerului Muncii și Protecției Sociale va fi operaționalizat, va putea fi interconectat cu aplicația unică a statului român, la care se lucrează acum, astfel încât fiecare român va putea vedea direct de pe telefon, laptop sau orice dispozitiv electronic contribuțiile la sistemul de pensii, data la care va putea ieși la pensie, penalizările în cazul pensionării anticipate și valoarea pensiei.

Ceea ce face, acum, România, a fost început de alte state în urmă cu 20 de ani

Ceea ce fac ei acum a fost început de alte state în urmă cu 20 de ani. Totuși, ei au reușit să deblocheze din totalul de 83 de investiții majore finanțate din PNRR, în componenta digitală, aproximativ 43 cu risc major de neîndeplinire.

Acum au doar șapte, dintre care două urmează să fie eliminate chiar în această săptămână printr-o muncă foarte consistentă. În ultimele luni, s-au înregistrat progrese foarte accelerate.

„În momentul de faţă există o digitalizare a acestor informaţii în proporţie de peste 99%. Acum se lucrează cu specialişti ai Ministerul Muncii, într-un format hibrid, de mai bine de nouă luni. Tot ceea ce înseamnă hub-ul de servicii al Ministerului Muncii, de la ANEPIS (Agenţia Naţională pentru Plăţi şi Inspecţie Socială – n.r.), de la DGASPC-uri sunt într-o formă extrem de avansată, iar acum pot să fie consultate date referitoare la pensionare pe site-ul Ministerului Muncii într-un format de versiune beta. Încă e în test acel format.

Ceea ce e important e că imediat după ce vom avea întregul sistem de la Ministerul Muncii operaţionalizat, vom putea să interconectăm cu aplicaţia unică a statului la care lucrăm în momentul de faţă. Direct de pe telefon, laptop sau orice device electronic fiecare român va putea să vadă cu cât a contribuit la sistemul de pensii, când va putea să iasă la pensie, cu cât va fi penalizat în cazul în care va ieşi anticipat la pensie şi cât va avea pensia.

Ceea ce facem noi acum alte state au început în urmă cu 20 de ani, iar noi astăzi am reuşit să deblocăm din totalul a 83 de investiţii majore finanţate din PNRR, în componenta digitală, am preluat aproximativ 43 cu risc major de neîndeplinire şi acum avea doar şapte dintre care două le eliminăm chiar în această săptămână, printr-o muncă foarte consistentă. Avem un progres foarte accelerat, în ultimele luni”, a spus, joi, ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării.