Agenția pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR) anunță într-un comunicat că procesul de digitalizare al instituției a avut ca efect realizarea de economii considerabile şi în anul curent la costurile cu hârtia şi cu tipărirea documentelor.

Mai exact, în 2019 AFIR a avut costuri cu hârtia de aproximativ 436.000 de lei, pentru următorii doi ani cumulaţi, AFIR a scăzut costurile pentru hârtie, reuşind să ajungă la costuri de aproximativ 400.000 de lei în total pentru 2020 şi 2021.

Astfel, în fiecare din anii 2020 şi 2021, a fost economisit peste 50% din volumul de hârtie consumat în 2019.

În același timp instituția mai precizează că a realizat economii considerabile şi în ceea ce priveşte costul de tipărire a documentelor. În acest sens, în 2019, pentru tonere şi servicii de întreţinere a imprimantelor din toate structurile agenţiei s-au cheltuit 1,38 milioane de lei, iar, pentru anii 2020 şi 2021, AFIR a avut costuri de 1,42 milioane de lei, economisind în fiecare din aceşti doi ani aproximativ jumătate din valoarea cheltuită în 2019, cu o medie anuală de 0,7 milioane de lei costuri de tipărire în 2020 şi una similară în 2021.

Referitor la consumul de hârtie în AFIR, conform datelor transmise de instituție, în 2019 acesta era de 12 milioane de pagini, iar în 2020, odată cu venirea pandemiei şi cu creşterea nivelului de digitalizare, consumul de hârtie a scăzut la 7,9 milioane de pagini, cu o economie de 4,1 milioane de pagini.

Totodată, de la începutul lui 2021 şi până în prezent, AFIR a utilizat şi mai puţine pagini decât în 2020, respectiv 5,4 milioane, înregistrând o economie semnificativă de 2,5 milioane de pagini faţă de anul precedent. Astfel, în total, în anii 2020 şi 2021, AFIR a economisit peste 6,5 milioane de pagini prin digitalizare.

Procesul de digitalizare, un succes pentru AFIR

Sursa citată mai menționează că Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale este printre primele instituţii în care procesul de digitalizare a fost implementat cu succes şi a devenit în foarte scurt timp un exemplu de bună practică la nivel naţional şi european.

Totodată, AFIR a mai anunțat că depunerea cererilor de finanţare de solicitanţii de fonduri europene disponibile prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020 (PNDR 2020) se realizează online, dar au fost implementate şi alte module aferente tuturor etapelor procedurale specifice proiectelor finanţate de AFIR, cum ar fi achiziţii online pentru proiectele contractate sau depunere online a cererilor de plată pentru rambursare.

În acelai timp, Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale a implementat şi solicită utilizarea semnăturii electronice în relaţia cu solicitanţii şi beneficiarii PNDR 2020.

Directorul general al AFIR, Mihai Moraru, a oferit o serie de declarații în acest sens. Acesta a explicat că instituţia se concentrează în prezent pe construirea unor instrumente digitale suplimentare care să îi sprijine pe beneficiarii agenţiei.

Totodată, el a mai adăugat că în domeniul digitalizării nu există pauză, motiv pentru care AFIR investește în permanență atât timp cât și profesionalism pentru a fi la zi cu toate ”cerințele unei societăți concentrate pe servicii virtuale”.

„Digitalizarea atât de necesară mai ales în ultima perioadă a fost realizată rapid şi fără blocaje de către AFIR, activitatea curentă şi relaţia cu beneficiarii nefiind afectată în niciun fel. Mai mult, întregul proces de digitalizare a produs efecte directe, prin economisirea tipăririi documentelor necesare întregului flux procedural, obţinând un beneficiu dublu: financiar şi ecologic.

Ne concentrăm în acest moment la nivelul instituţiei pe construirea, în principal cu echipa IT a AFIR, care a ajuns la un nivel de profesionalism foarte înalt, a unor instrumente digitale web care să sprijine şi mai mult informarea şi activitatea de implementare a beneficiarilor noştri. În domeniul digitalizării nu există pauză, iar AFIR investeşte în permanenţă timp şi profesionalism pentru a fi la zi cu cerinţele unei societăţi din ce în ce mai mult concentrată pe servicii virtuale”, a precizat directorul general al AFIR.