După mai multe blocaje instituționale, secretarul general al Guvernului Horaţiu Gorun a susținut că a fost finalizată digitalizarea fluxului de documente la Palatul Victoria, după cele nouă luni de mandat. Totodată, subliniază Gorun, secretariatul General al Guvernului a devenit implicat în procesul de înființare la București a Centrului european de securitate cibernetică.
Digitalizarea fluxului de documente la Palatul Victoria, finalizată! Horaţiu Gorun: Securizarea există cu adevărat abia de anul acesta
Totodată, Horaţiu Gorun a punctat că a fost realizată și securizarea sediului Guvernului în timpul mandatului său. Acesta a contestat și calificarea sa drept „omul premierului Cîţu”, susținând astfel că „atâta vreme cât o colaborare profesională este eficientă, poate funcţiona în toate locurile în care aceasta se desfășoară”.
„Am preluat conducerea Secretariatului General al Guvernului cu toată responsabilitatea, la propunerea premierului Florin Cîţu, după ce lucrasem împreună foarte bine la Ministerul Finanţelor. Acolo am ocupat funcţia de secretar general adjunct. Interpretările unora sunt de necomentat, atâta vreme cât o colaborare profesională este eficientă şi poate funcţiona în toate locurile în care aceasta se desfăşoară”, a declarat Horaţiu Gorun, potrivit news.ro
Ce s-a realizat în cele nouă de mandat?
„Dincolo de pregătirea şi coordonarea a zeci de şedinţe de Guvern, precum şi asumarea documentaţiei actelor legislative, primul proiect despre care ştiu că face diferenţa este cel al digitalizării activităţii birocratice la nivelul Guvernului. În doar câteva luni, am pus în funcţiune sistemul digitalizat al fluxului de documente, reducând drastic utilizarea hârtiei în Palatul Victoria. Arhivarea este, de asemenea, astăzi, complet digitalizată, iar căutarea unui document şi găsirea acestuia se poate face în câteva secunde, chiar dacă nu este cunoscut numărul acestuia, ci doar unele cuvinte cheie.
Tot în calitate de secretar general al Guvernului, am decis preluarea pentru ducerea la bun sfârşit a înfiinţării la Bucureşti a Centrului european de securitate cibernetică. După o serie de blocaje instituţionale, SGG a reluat procesul de punere a României pe harta europeană a securităţii cibernetice, a cărui finalitate trebuie marcată în primăvara anului viitor.
Un alt punct important, de data aceasta pentru tot ce înseamnă România sportivă, a fost efortul maxim al SGG pentru ca ţara noastră să se ralieze Codului Mondial Anti-Doping 2021. Printr-o serie de modificări legislative coordonate de specialiştii Secretariatului General al Guvernului, a fost adoptat proiectul de lege al Guvernului privind prevenirea şi combaterea dopajului în sport, lege absolut esenţială pentru ca sportivii români să poată continua să participe la competiţii internaţionale majore.
Şi ordonanţa în domeniul achiziţiilor publice a fost extrem de importantă, pentru că elimină blocajele şi aduce predictibilitate în achiziţiile publice din marile proiecte de ţară. Nimeni nu va mai sta cu autostrada neconstruită din cauza contestaţiilor care blocau poate şi ani de zile o lucrare strategică.
Iar securizarea Palatului Victoria, un aspect care poate nu interesa marele public, dar era esenţial, există cu adevărat abia de anul acesta. Sediul Guvernului României funcţiona la începutul anului 2021 aproape ca o gară, în care intrările şi ieşirile aveau un nivel de securizare deficitar, iar activitatea era mereu expusă diverselor pericole birocratice. Pe scurt, Guvernul lucra în Palatul Victoria cu un sistem de securizare neschimbat de 20 de ani, iar astăzi pot spune că, alături de echipe valoroase, am implementat 90 % din noul sistem gândit de la zero, conform specificului acestei clădiri”, a mai spus Horațiu Gorun.
Efectul crizei politice
Acesta a vorbit și despre criza politică, spunând că astfel de schimbări „aduc multă debusolare printre cei aproape 700 de angajaţi” din Guvern şi că din cauza instabilităţii pot apărea fisuri în legături profesionale bazate pe o încredere construită în timp.
„Fluxul activităţilor la SGG este atât de mare, încât nu există timp să resimţim îndelung crize politice. Pot însă să spun că aceste schimbări bruşte, numite şi crize politice, aduc multă debusolare printre cei aproape 700 de angajaţi din Palatul Victoria. Îi înţeleg şi pe ei, cum înţeleg şi echipa de consilieri, pentru că lucram foarte bine împreună, aveam proiecte în lucru, exista un ritm, ca apoi să apară fisuri, din cauza instabilităţii, într-o legătură profesională bazată pe o încredere construită în timp.
SGG are specialişti foarte bine pregătiţi şi îşi vor desfăşura în continuare activitatea conform fişelor de post. Depinde însă de abilitatea managerială şi de echipa de consilieri a noului secretar general al Guvernului pentru a elimina blocajele interinstituţionale de pe parcursul avizărilor şi pentru a ţine ritmul cu Guvernul şi nevoile ţării în această perioadă marcată de pandemia COVID-19”, a completat Gorun.
Mai apoi, acesta a punctat că abia așteaptă să petreacă sărbătorile alături de familie.
„Abia aştept să petrec sărbătorile alături de familie, iar apoi voi evalua oportunităţile profesionale atât în mediul academic, cât şi în cel politic”, a conchis Horaţiu Gorun.