Ce trebuie să facă România pentru a beneficia de o securitate cibernetică bine pusă la punct?
Potrivit celor spuse de către Ciprian Teleman, competența digitală a populației este foarte importantă pentru securitatea cibernetică.
„Un capitol presupune servicii digitale pentru cetățeni și firme, fiind cel mai așteptat de toată lumea. Apoi, conectivitatea, ce înseamnă acoperirea tuturor zonelor în care în momentul de față nu există parametrii pentru a beneficia de semnal și rețele digitale.
Apoi, urmează partea de securitate cibernetică (…) avem nevoie de structură, legislație și pârghii, pentru a putea să folosim tote rețelele informatice pentru a rezolva un necaz.
Cea mai importantă însă, care le face și pe celelalte să funcționeze, este competența digitală a populației, în folosirea serviciilor digitale. În dreptul ministerului nostru sunt alocate 1,8 miliarde de euro, din PNRR”, a declarat Ciprian Teleman la Antena 3.
Digitalizarea instituțiilor de stat
De asemenea, ministrul a puncat și că unul dintre marile proiecte realizate prin PNRR ar urma să fie și digitalizarea instituțiilor de stat, proiect care ar urma să fie realizat cu ajutorul Ministerului Cercetării, Inovării și Digitalizării.
„Avem digitalizarea marilor instituții ale statului. Aici vorbim de MAI, Ministerul Sănătății, Ministerul Muncii, al Mediului, toate vor beneficia de programe de digitalizare, finanțate prin PNRR”, a completat ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării.
România a început proiectele din PNRR
Anterior, Cristian Ghinea susține că România nu dorește să mai aștepte așa că a decis să pună deja în aplicare o parte din planurile cuprinse în PNRR, urmând ca acestea să fie decontate atunci când banii europeni vor ajunge.
Ministrul a dat și exemple în acest sens. Potrivit acestuia, A7, un proiect dorit de foarte mulți români este la stadiu de licitație, iar în curând, muncitorii vor putea să lucreze deja.
„Sunt absolut convins că la cât de mult am muncit și ce dialog intens am avut cu Comisia în perioada de predepunere, planul va fi aprobat. Va mai dura câteva luni, este un proces de aprobare pe 11 criterii, întâi în Comisia Europeană, apoi în Consiliul UE și la toamnă vom avea planurile aprobate.
Sunt proiecte care deja au început și care, atunci când vor veni banii din PNRR, doar îi decontăm. A7, marele proiect de autostradă, este la procesul de licitație. Dacă va dura puțin și vor începe să lucreze acolo, iată că putem avea un proiect. Autostrada din Transilvania, care este pusă în PNRR, poate să înceapă deja”, a spus ministrul la Digi24.