Digitalizarea României. Sebastian Burduja: Proiectul Identitatea Digitală va fi prezentat în luna mai

Sebastian Burduja

SURSA FOTO: Facebook, Farcaș Mihai-Dan

Ministrul Sebastian Burduja a fost prezent la Conferința România Inteligentă, în cadrul căreia a vorbit despre proiectele dedicate digitalizării României. ,,România a început foarte târziu procesul de transformare digitală", a precizat Burduja. Până la finalul lunii mai ar trebui să se prezinte proiectul care vine în sprijinul transformării digitale.

Ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Sebastian Burduja a vorbit, în cadrul Conferinței Naționale “Ilfov, județ inteligent– Digitalizare, Educație, Cercetare, Inovare”, despre pașii pe care îi parcurge România, în vederea digitalizării.

Proiectul public „Identitatea Digitală” ar trebui să fie gata până la finalul lui mai

,,România a început foarte târziu procesul de transformare digitală. Cred că acest început a fost marcat de înființarea Autorității pentru Digitalizarea României.

Realitatea este că am început de trei ani de zile, iar până la finalul lunii mai, sperăm să prezentăm public proiectul care reprezintă primul pas al unei transformări digitale, anume „Identitatea Digitală”.

Este vorba despre o aplicație, prin care fiecare cetățean se va putea autentifica în raport cu statul român, iar asta înseamnă că vom avea un singur set de credențiale, la cel mai înalt nivel de securitate din Uniunea Europeană.

Toți acești pași mici, obținerea cazierului judiciar online, aplicația de mobil ghiseul.ro, în curând vechimea în muncă și contractele individuale de muncă, tot prin ghiseul.ro, se vor vedea, dar nu peste noapte”, a spus Sebastian-Ioan Burduja, ministrul Cercetarii, Inovării și Digitalizarii.

De asemenea, ministrul a dezvăluit că digitalizarea României este un proiect măreț, care poate fi îndeplinit doar prin voință politică și continuitate.

Burduja: Este important să existe continuitate și voință pentru a transforma digital România

,,Din punctul meu de vedere, ingredientul secret este continuitatea și voința politică. Premierul României și-a asumat și cred că este primul care a spus că digitalizarea României este o prioritate națională.

Noi, pe parte legislativă, am reușit, împreună cu Sabin Sărmaș, Gheorghe Tuță și alți colegi din Camera Deputaților sau din Senat, să punem câteva cărămizi importante și vom continua acest efort.

Este important să existe continuitate și voință pentru a transforma digital România”, a mai adăugat ministrul.

Conferinţa, organizată de România Inteligentă şi moderată de Adrian Ursu, şi-a propus să dezbată teme în ceea ce priveşte găsirea unor soluţii privind procesul de digitalizare a serviciilor publice.

Alexandru Rafila, detalii despre digitalizarea sănătății și sistemului de telemedicină

În urmă cu trei săptămâni, Ministrul Sănătății vorbea despre digitalizarea sănătății și sistemului de telemedicină. El a dat atunci asigurări că acest proces nu va duce la înlocuirea personalului medical și a doctorilor.

„Componenta de telemedicină devine tot mai interesantă şi tot mai necesară. Pe de o parte, devine necesară pentru că este vorba despre accesul la servicii de sănătate al oamenilor mai ales în zone în care personalul medical este deficitar. Pe de altă parte, discutăm despre posibilitatea monitorizării pacienţilor şi oferirii de soluţii terapeutice chiar de la distanţă”, a spus Rafila.

El a menționat că nu trebuie să existe impresia că telemedicina şi digitalizarea vor înlocui vreodată medicii şi personalul medical. Din punctul său de vedere, „interacţiunea oamenilor cu medicul, atunci când au o suferinţă, este esenţială, pentru că ea oferă nu numai încredere, ci şi un anumit tip de percepţie legat de posibilitatea unei evoluţii favorabile.”