Digitalizarea sistemului de sănătate va oferi un acces mai facil la servicii medicale
”Dacă vrem cu adevărat ca telemedicina să ne ajute – nu doar să fie o chestiune pe care să o bifăm pe hârtie –, este absolut necesar să construim un sistem care să-i deservească îndeosebi pe cei din mediul rural sau din urbanul mic.
Este vorba despre acei asiguraţi medical cărora le este complicat să ajungă la medic – din cauza distanţei, a stării precare de sănătate sau a posibilităţilor materiale –, dar care ar avea cea mai mare nevoie de servicii de sănătate. Provocarea este cu atât mai mare cu cât oamenii care ar avea cea mai mare nevoie de telemedicină sunt şi cei care sunt cel mai puţin digitalizaţi”, spune Nicoleta Pauliuc.
Conceptul de „sănătate digitală“ include atât m-sănătatea (sănătatea mobilă), cât și e-sănătatea, și descrie utilizarea generală a Tehnologiei Informației și Comunicației (aplicații digitale, mobile, wireless, platformă cloud etc.) pentru furnizarea serviciilor de asistență medicală.
Ministerul Sănătății investește în digitalizare
În altă ordine de idei, în urmă cu câteva zile , ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a îndemnat pe fiecare în parte să îşi asume un rol activ în îngrijirea propriei sănătăţii şi să adopte un stil de viaţă sănătos şi echilibrat, pentru că prevenţia e cea mai bună strategie în lupta împotriva bolilor.
El a subliniat că prevenția rămâne cea mai eficientă strategie în combaterea bolilor, iar educația în domeniul sănătății este esențială pentru o viață sănătoasă și durabilă. A subliniat că este o responsabilitate comună să construim un sistem medical robust, care să satisfacă nevoile majorei populații. Totodată, a menționat că Ministerul Sănătății face investiții semnificative în infrastructura medicală, digitalizare și formarea continuă a personalului medical. În concluzie, cu ocazia Zilei Mondiale a Sănătății, el a reiterat angajamentul de a promova și proteja sănătatea și bunăstarea fiecărui individ în comunitate.
„Îndemn pe fiecare să-şi asume un rol activ în îngrijirea propriei sănătăţi şi să o promoveze prin adoptarea unui stil de viaţă sănătos şi echilibrat. Prevenţia rămâne cea mai bună strategie în lupta împotriva bolilor, iar educaţia în domeniul sănătăţii este cheia pentru o viaţă lungă şi sănătoasă. Împreună avem responsabilitatea de a construi un sistem de sănătate solid, care să răspundă aşteptărilor marii majorităţi a populaţiei. Ministerul Sănătăţii investeşte masiv în infrastructura medicală, în digitalizare şi în formarea profesională a personalului medical. Sărbătorind Ziua Sănătăţii ne reafirmăm angajamentul pentru o comunitate în care sănătatea şi bunăstarea fiecărui individ să fie respectate şi protejate”, a conchis Rafila.