În cursul zilei de joi, 30 martie, prim-ministrul Nicolae Ciucă a avut o întâlnire la Palatul victoria cu reprezentanții Camerei de Comerţ şi Industrie Româno-Germane, AHK.
În cadrul acestei întâlniri s-a discutat despre Proiectul Important de Interes Comun European în Microelectronică şi Tehnologie Comunicaţiilor (IPCEI ME/CT), însă evenimentul a fost și un moment oportun pentru ca România să reitereze angajamentul cu privire la crearea unui ecosistem de microelectronică.
Nu în ultimul rând, acest proiect are ca scop stimularea competitivității industriei și aduce contribuții prin creşterea economică durabilă, dar și prin crearea unor noi locuri de muncă.
De asemenea, Proiectul Important de Interes Comun European în Microelectronică şi Tehnologie Comunicaţiilor (IPCEI ME/CT) oferă soluții și remedieri pentru disfuncţionalităţile pieţei.
Digitalizarea sustenabilă, o prioritate pentru România
”Digitalizarea sustenabilă este în continuare o prioritate pentru România, de aceea acest apel care sprijină direct dezvoltarea domeniului microelectronicii în România – o provocare existentă şi la nivelul UE, se va bucura de susţinerea noastră şi de alocările bugetare agreate. Astfel de iniţiative, care reunesc sectorul public şi pe cel privat aduc beneficii nu doar la nivelul tranziţiei digitale, ci au un impact strategic considerabil la nivel economic, reconfirmând atractivitatea României în faţa investitorilor naţionali şi internaţionali. Avem în vedere, în mod evident, şi industria de automotive şi oportunitatea de a deveni o destinaţie dezirabilă şi pentru producţia de semiconductori – şi nu doar pentru asamblare – cu ajutorul celor patru Digital Innovation Hubs pe care proiectul le prevede”, spune prim-ministrul Nicolae Ciucă, potrivit comunicatului de presă trimis de la Guvern.
Primul-ministru a propus o serie de întâlniri pentru a menține un dialog constant și pentru a consolida angajamentul pentru o implicare coerentă și sistematică în dezvoltarea industriei microelectronice, așa cum s-a convenit cu Comisia Europeană. La aceste întâlniri vor participa beneficiarii direcți și indirecți ai proiectului, alături de reprezentanți ai guvernului, pentru a se asigura că sunt prezentate date pragmatice legate de activitățile și capacitățile ecosistemului, ceea ce va duce la rezultate tangibile și previzibile.
La întâlnire au participat premierul Ciucă, ministrul Economiei, Florin Spătaru, ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Sebastian Burduja, consilierul de stat în cadrul Cancelariei Primului Ministru Ciprian Hojda, precum și reprezentanți ai Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene. Din partea AHK România au participat, din partea AHK România, Sebastian Metz (director general), Ruxandra Dumitrescu (director general adjunct), Olivia Lungulescu (specialist Public Affairs), Cătălin Golban (director de inginerie, dezvoltare tehnologie de conducere automată) de la Bosch Robert SRL și Bosch Cluj Engineering Centre, Ionuț Muntean (Senior Innovation Manager) de la Continental AG, Vlad Vînătu (Head of Public Private Partnership SE Europe) de la Continental Automotive România, Christian von Albrichsfeld (County Head & General Manager) de la NXP Semiconductors România SRL, Simona Almăjan (Country Manager) și Bogdan Costinescu (Director Software Engineering, Security and Operating Systems).