Potrivit surselor citate, o persoană a fost adusă la sediul central al DIICOT, urmând ca alte patru, presupuşii traficanţi, să fie aduse la audieri. În dosar, procurorii au început urmărirea penală pentru contrabandă calificată şi nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor.
Sursele au precizat că intermediarul între presupuşii traficanţi şi jurnaliştii de la Sky News a fost adus marţi seara la DIICOT şi ar fi recunoscut la audieri fapta. Anchetatorii ar fi găsit toate armele şi au descoperit că unele erau deţinute legal pentru vânătoare.
Sursele citate susţin că reportajul`a fost aranjat", jurnaliştii indicându-le presupuşilor traficanţi inclusiv ce să spună la filmare. De asemenea, procurorii ar fi constatat că jurnaliştii i-ar fi plătit pe presupuşii traficanţi.
Șeful DIICOT nu exclude „o tentativă de discreditare”
Procurorul-şef al DIICOT, Daniel Horodniceanu, a declarat luni, în legătură cu materialul prezentat de Sky News, că nu exclude o tentativă de discreditare, deoarece armele par a fi de vânătoare şi este de "invidiat norocul unor jurnalişti" care filmează traficanţi mascaţi.
"Cu un ochi de nespecialist, am văzut armamentul prezentat de jurnaliştii britanici şi, la o primă vedere, iarăşi repet cu un ochi de nespecialist, nu par a fi arme de război. Par arme de vânătoare. În al doilea rând, este de invidiat norocul unor jurnalişti care filmează efectiv cu camera în faţă trei traficanţi mascaţi, despre care spun în principiu că le-au preluat telefoanele şi le-au încuiat în maşină, deşi iniţial nu aveau semnal la telefon. Nu excludem niciuna dintre variante. Am luat legătura cu partenerii noştri instituţionali, atât din serviciile de informaţii, cât şi din Poliţie. Ne vom face treaba în ceea ce priveşte această chestiune, dar nu excludem nici o tentativă de discreditare. Nu s-a dovedit nicăieri în vestul Europei unde au existat atentate, spre deosebire de România, că armamentul ar proveni vreodată din estul Europei", a afirmat Horodniceanu, la sediul DIICOT, răspunzând unor întrebări puse de jurnalişti. El a precizat că procurorii nu au deschis deocamdată un dosar penal în acest caz, însă DIICOT va lua legătura cu partenerii săi instituţionali din străinătate.
Procurorul-şef al DIICOT a adăugat că a avut, luni dimineaţa, discuţii cu cei de la serviciile de informaţii cu privire la un posibil trafic de armament în nordul României. "Nu vă pot spune exact cum procedăm, pentru că nici nu aş vrea să mă fac portavocea Parchetului într-o perspectivă de informare a presupuşilor traficanţi", a spus Horodniceanu.
Postul de televiziune britanic Sky News a prezentat recent un reportaj în care apar doi presupuşi traficanţi de arme din România, dispuşi să vândă armament provenind din Ucraina unor cumpărători din Europa Occidentală. După luni de negocieri, echipa de jurnalişti de la Sky News a fost ghidată spre o zonă îndepărtată din România pentru o întâlnire cu membrii unei bande de traficanţi pregătiţi să arate de ce ofertă dispun.
Reportajele SkyNews, în atenția CNA
Valentin Jucan, membru CNA, a solicitat luni Consiliului să activeze mecanismul de colaborare instituţională la nivelul organismelor europene de reglementare în audiovizual în legătură cu materialele difuzate de postul britanic de televiziune Sky News care relatează un posibil trafic de arme desfăşurat pe teritoriul României.
Într-un comunicat, Jucan subliniază că CNA trebuie să sesizeze OFCOM, instituţia omoloagă din Marea Britanie, în legătură cu reportajele difuzate, pentru a solicita partenerilor englezi să verifice dacă actul jurnalistic a respectat principiile informării corecte, al imparţialităţii şi difuzării punctelor de vedere ale tuturor părţilor implicate.
"Având în vedere amploarea luată de reportajul în cauză, modul în care presa internaţională a preluat informaţiile, consider că CNA este obligat la acest demers, fiind în joc imaginea României şi credibilitatea acesteia. Astfel de situaţii nu pot fi tratate cu indulgenţă, cu atât mai mult dacă se dovedesc a fi false", afirmă Jucan, conform comunicatului citat.
Ce spune reporterul britanic al SkyNews despre reportaj
La insistența colegilor noștri de la Evenimentul Zilei, Sky News a facilitat o convorbire telefonică cu jurnalistul de investigații.
Stuart Ramsey a acordat, în exclusivitate, câteva lămuriri pentru EVZ. El s-a arătat mirat de scandalul pe care a reușit să-l stârnească în România și a susținut că documentarul său nu este o „făcătură”. Mai mult, jurnalistul susține că „nu am vrut să fac rău României și să atrag o publicitate negativă” și că unul din prietenii lui apropiați locuiește la noi în țară. Însă, a refuzat să dea nume, spunând că viața sa ar putea fi în pericol. Dar a povestit cum s-a filmat acest documentar.
„Am început ancheta în Albania și, apoi, am continuat cu Bosnia, Ucraina, până am ajuns în România”, a explicat Stuart Ramsey. „Toate armele despre care vorbim mergeau către organizații musulmane, stabilite în estul Europei. Se bănuiește că autoritățile locale știau de aceste schimburi, dar influența grupărilor mafiote era mult prea mare”, a adăugat jurnalistul.
„Nu vreau să dau numele celor implicați, pentru că mă tem și m-am temut și atunci de ei”, a adăugat Ramsey.
– EVZ: Mulți s-au întrebat dacă reportajul nu este o înscenare…
– Stuart Ramsey: Tuturor celor care consideră documentarul o făcătură le transmit că, dacă ar fi fost așa, merităm cu toții un Oscar.
– Erați pe teritoriul României când v-ați întâlnit cu traficanții?
– Știu sigur unde m-am aflat. În permanență am avut cu noi un fost cadru militar, care s-a ocupat cu siguranța noastră și care a verificat armele. El este cel care a aprobat eligibilitatea armelor. Alături de noi am avut și un translator, care ne-a ajutat să comunicăm, acesta fiind român.
– Ați adus acuzații grave României…
– Problema nu este România, nu am vrut să atragem o publicitate negativă. Unul dintre prietenii mei apropiați locuiește acolo. Este un semnal de alarmă la adresa țărilor care nu știu ce se întâmplă pe teritoriul lor.
Iată primele informații și reportajul realizat de SkyNews