15 persoane sunt investigate de procurorii DIICOT - Structura Centrală deoarece ar fi format grupuri care aduceau în România mărfuri contrafăcute, fără să le declare la vamă, pentru a le vinde „la negru”.
15 persoane sunt investigate de procurorii DIICOT pentru că au adus mărfuri contrafăcute în România
Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) a pus sub control judiciar 15 persoane acuzate că ar fi format un grup infracțional organizat, s-ar fi ocupat de contrabandă, de vânzarea unor produse contrafăcute și de spălare de bani.
Din cercetări a reieșit că, începând cu anul 2021, au fost formate mai multe grupuri de crimă organizată în România, cu legături internaționale, specializate în transportul unor cantități mari de mărfuri, majoritatea contrafăcute, fără documente de proveniență și care ar fi trebuit declarate la vamă.
Mărfurile erau aduse din Turcia și introduse în România fără să fie declarate la vamă, pentru a obține sume mari de bani din vânzarea lor pe piața neagră. Astfel, 18 persoane acuzate și 8 suspecți, care făceau parte din trei grupuri infracționale, au transportat mărfuri către diverși clienți din țară, folosind autocare de transport persoane.
Cum aduceau marfa contrafăcută?
Mărfurile, majoritatea contrafăcute, erau comandate în avans de clienți din România sau cumpărate direct. Erau aduse în colete la sediul firmei de transport, unde erau predate unei persoane responsabile. După ce se făceau listele cu localitățile de destinație din România, numele beneficiarilor, cantitățile și sumele de încasat, mărfurile erau date șoferilor.
Înainte de a pleca în cursă, mărfurile erau puse în cala de bagaje a autocarelor sau în locuri speciale ascunse și transportate în România fără să fie declarate la vamă. Când autocarul se apropia de destinație, clienții reali erau sunați. După ce autocarul ajungea în autogară, mărfurile erau distribuite foarte repede.
În fiecare autocar, pe lângă responsabilul de mașină și șoferi, era o persoană numită „joker”, care își asuma răspunderea pentru mărfurile din autocar în cazul în care erau prinși de poliție sau alte autorități. După ce mărfurile ajungeau în țară, erau puse în circulație și vândute „la negru”, atât în centre comerciale, cât și pe diverse site-uri.
Au fost efectuate 22 de percheziții
În acest caz, procurorii DIICOT – Structura Centrală și polițiștii de la Direcția de Combatere a Criminalității Organizate – Serviciul de Combatere a Macrocriminalității Economico-Financiare au efectuat 22 de percheziții în București și în județele Argeș, Dolj, Ilfov și Mehedinți. Au găsit și confiscat sume de bani (peste 55.000 de euro și 11.500 de dolari), bijuterii din aur și alte dovezi.
Au fost efectuate și controale în trafic. Acolo, au fost ridicate pentru cercetare articole de îmbrăcăminte și încălțăminte, parfumuri, materiale textile și bijuterii din aur/argint.
Un turc a ajuns în spatele gratiilor
În timpul unei percheziții, a fost găsită într-un loc special amenajat (un „zulă”) 403 grame de cocaină. Cazul a fost înregistrat la DIICOT – Structura Centrală. Un cetățean turc, găsit vinovat, a primit o condamnare de 6 ani și 4 luni de închisoare.
Acțiunea a fost realizată cu ajutorul polițiștilor de la Direcția de Combatere a Criminalității Organizate și brigăzile din București, Pitești și Craiova, Serviciul de Combatere a Criminalității Organizate din Mehedinți, jandarmii de la Brigada Specială de Intervenție și lucrătorii Autorității Vamale Române. Suportul tehnic a fost oferit de Serviciul Tehnic și de Criminalistică din DIICOT și Direcția Operațiuni Speciale din Poliția Română.