DIICOT pune tunurile pe cei care fac contrabandă și evaziune fiscală. Oamenii legii au decoperit mai multe încălcări ale legii, după ce au făcut zeci de percheziții.
Procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Iaşi, împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul IGPF, au pus tunurile pe care care încalcă legea. Ei au efectuat, joi dimineaţa, 40 de percheziţii domiciliare în Bucureşti şi pe raza judeţelor Iaşi, Bacău, Timişoara, Oradea, Ilfov, Constanţa, Sibiu, Braşov, Galaţi şi Bihor, într-o cauză ce vizează destructurarea unei grupări specializate în săvârşirea infracţiunilor de contrabandă şi evaziune fiscală, au declarat surse judiciare, conform Agerpres.
Potrivit surselor citate, gruparea, formată din cetăţeni români şi moldoveni, acţiona în scopul obţinerii ilicite de importante beneficii financiare, în urma punerii în funcţiune a unor fabrici clandestine de producere şi ambalare de ţigarete, precum şi comercializarea ulterioară a acestora.
De asemenea, membrii grupării din România se ocupau de toate detaliile legate de transmiterea de materiale pentru fabricarea ţigaretelor în alt stat membru al UE, unde avea loc activitatea ilegală de producere a ţigaretelor.
Prejudiciul în acest caz se ridică la suma de peste 31 milioane euro, conform unui raport întocmit de OLAF.
Cutremur printre cei certați cu legea
Pe de altă parte, la începutul lui decembrie, ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, a provoacă cutremur printre cei certați cu legea. El a anunţat că poliţiştii şi procurorii au efectuat 44 de percheziţii domiciliare, fiind vizate 41 de persoane, în cadrul „ofensivei MAI” împotriva infracţionalităţii.
„Astăzi, structurile operative ale Poliţiei Române efectuează 44 de percheziţii domiciliare, fiind vizate 41 de persoane cercetate pentru infracţiuni de trafic de droguri, trafic de minori, pornografie infantilă, înşelăciune, furt calificat, contrabandă şi nerespectarea regimului materiilor explozive”, a spus Vela, într-o declaraţie de presă la sediul MAI.
Marcel Vela a ținut să sublinieze că acţiunile se desfăşoară sub supravegherea procurorilor din cadrul parchetelor care gestionează dosarele penale, urmând să se ia măsuri faţă de persoanele vizate.
„Ieri la nivel naţional au fost desfăşurate mai multe misiuni operative, cu 23 de percheziţii domiciliare”, a arătat Vela.