Dijmărescu, BNR: Guvernul a blocat creditarea companiilor şi a populaţiei. Băncile din România nu mai au niciun interes să ofere credite neguvernamentale.
Statul este cel mai sigur client și asigură un randament facil și de lungă durată, creditul guvernamental scutind băncile de emoțiile unor posibile riscuri de neplată.
Dijmărescu, BNR: Guvernul a blocat creditarea companiilor şi a populaţiei. Efectele adverse ale împrumuturilor făcute de stat
România este campioană europeană la volumul active bancare imobilizate în creditul guvernamental, a declarat miercuri Eugen Dijmărescu, coordonator Grup de lucru, Biroul economie financiară-economie reală, Banca Naţională a României.
„Un lucru care ne frapează este cel vizând sectorul guvernamental. Aici să ştiţi lucrurile aproape că deranjează. Dacă vă uitaţi bine la acest grafic, care este o comparaţie pe date europene, ale organismelor de supraveghere europene, România este campioană la suma, volumul de active bancare imobilizate în creditul guvernamental.
O teorie simplă ne-ar spune, domnule, dacă aşa stau lucrurile, înseamnă că echivalentul acestei sume este indisponibil pentru creditarea companiilor şi a populaţiei. Este o realitate.
Nu este o realitate de azi. Nu este o realitate de ieri. Acest grafic exprimă media ultimilor 3 ani Şi dacă ne uităm înapoi s-ar putea să constatăm că nu există prea mari diferenţe”, a spus Eugen Dijmărescu la seminarul cu tema „Obiectiv: Creşterea intermedierii financiare”.
El a afirmat că problema este ca acest volum de active să dea nişte rezultate în economia reală care să schimbe situaţia astfel încât accesul la creditul comercial să divină mult mai „rewarding”.
Creditul guvernamental a depășit 160 miliarde de lei
Eugen Dijmărescu a explicat că ponderea creditării neguvernamentale în Produsul Intern Brut în România este scăzută din mai multe motive şi a menţionat că există asemănări cu ţările învecinate, chiar şi cu cele care au un nivel de dezvoltare relativ mai ridicat decât al României.
Potrivit datelor prezentate de Dijmărescu, finanţarea neguvernamentală a scăzut în România de la 40% din PIB în 2010 la 26% în 2020.
În cazul Ungariei scăderea a fost de 40%, iar în cel al Bulgariei de 20%.
Soldul creditului neguvernamental acordat de instituţiile de credit a crescut în mai 2021 cu 0,9% faţă de aprilie 2021 (0,4% în termeni reali), până la nivelul de 296,269 miliarde de lei, conform datelor publicate miercuri de Banca Naţională a României.
Creditul guvernamental a crescut în mai cu 1,7% faţă de luna precedentă, până la 160,879 miliarde de lei. În raport cu aceeaşi lună din 2020, acesta a crescut cu 18,1% (13,9% în termeni reali).
Trebuie precizat că Eugen Dijmărescu, în afară de activitatea în BNR, a fost director al Fondului de garantare a depozitelor bancare, poziție din care a mai atras atenția cu privire la riscul ca nivelul creditului guvernamental să depășească plafoanele stabilite de normele internaționale.
Sursă foto: INQUAM Photos, George Călin.