Deși Comisia Europeană a propus ca la nivelul sistemelor bancare din UE să se intituie un nivel țintă de garanții de 1,5% din totalul depozitelor eligibile la schemele de garantare, la care să se ajungă până în 2020, în prezent în România, sumele efective pentru garantarea depozitelor se situează la 1,55% din valoarea acestora, a declarat azi, la Sinaia, Eugen Dijmărescu, președintele Fondului de Garantare a Depozitelor din sistemul Bancar (FGDB).
Valoarea depozitelor care intră în schema de garantare în România este de 138,3 miliarde lei, iar pentru garantarea acestora FGDB are în administrare 2,3 miliarde lei, a declarat Dijmărescu, în cadrul seminarului Eu-Cofile, organizat de Alpha Bank, în colaborare cu BNR și Asociația Română a Băncilor (ARB).
Totodată, Dijmărescu a precizat că aproximativ 40% din sumele administrate de FGDB nu provin din cotizații ale băncilor, ci din valoarea adăugată prin plasamente pe piață. În prezent, contribuția anuală a băncilor la FGDB este de 0,3% din valoarea depozitelor la sfârșitul anului.
În plus, președintele FGDB a declarat că aproximativ 98% din depozitele din România sunt garantate în limita a 100.000 euro, valoarea acestor depozite care sunt asigurate în acest plafon fiind de circa 95% (spre exemplu, 98,4 miliarde lei din depozite totale de 104 miliarde lei ale persoanelor fizice).