O comparaţie între creditul de nevoi personale garantat cu ipotecă şi cel ipotecar acordat de băncile comerciale după vechile şi noile norme dovedeşte că, în vechile condiţii, un credit ipotecar este mai ieftin decât unul dat în noile condiţii.
Noile norme de creditare permit împrumuturi mult mai mari decât cele vechi. Cu un venit de 1.000 de euro net, în baza vechilor norme, abia dacă îţi iei un credit ipotecar de 50.000 de euro. Cu noile norme, la acelaşi venit reuşeşti însă să iei un credit de 70.000 de euro sau chiar 90.000 de euro. Dacă aducem la acelaşi numitor comun creditele acordate după vechile norme şi creditele date după noile norme, vom remarca însă că, pentru un credit ipotecar de 50.000 de euro luat pe 25 de ani şi cu avans de 25%, ratele mai mici aparţin băncilor care dau împrumuturile după vechile norme. Astfel, o rată după vechile norme pentru acest tip de credit este de 319,1 euro, în timp ce după noile norme, rata lunară pentru acelaşi credit este de peste 320 de euro.
Acelaşi lucru se întâmplă şi în cazul creditelor de nevoi personale garantate cu ipotecă, împrumuturi care au aproximativ aceleaşi caracteristici ca şi creditul ipotecar. Diferenţele dintre creditele nenominalizate cu ipotecă şi creditele pentru achiziţia unei locuinţe le explică pe scurt Gabriela Nistor, directorul Direcţiei Retail Banca Transilvania: „Un credit de nevoi personale garantat cu ipotecă poate fi utilizat pentru orice scop, inclusiv achiziţia unui alt imobil, construcţia în regie proprie, amenajarea unui imobil etc. Aceste avantaje presupun un risc ceva mai ridicat pentru finanţator şi, implicit, un cost mai mare al creditului“. Totuşi, la nivel de preţ, aceste diferenţieri tind să se niveleze.